Merhaba arkadaşlar. 1 ay önce sökerek evdeki kasaya almış olduğum fidelerde yapraklar döküldü ancak yeni taze yapraklar çıktı, şu an yarım cm civarı uzunluktalar.
Yine aynı yerden bütün bir kök söktüm, ahududu gibi tek kök üstüne sıralanmış dalları vardı. Budama makası ile dalların dibinde kök kalacak şekilde kesip 10 civarında fidancık çıkarıp kovaya geçirdim ve toprak doldurdum. Ayrıca dallarından 5-6 tane de çelik çıkarıp ilk bitkilerin bulunduğu kasaya soktum. Bugün baktığımda 10 gün gibi bir zamanda kimisinin canlı kaldığını kimisinin tüm yapraklarının buruştuğunu fark ettim. Çelik yaptıklarım da ölmüşlerdi. Yapraklarını dökseler bile kök canlı kaldığı sürece yaşıyor.
Ayrıca üretmek için basit daldırma yapmanız yeterli. Sürgün uçlarından birkaçını toprağa sokun, iyice köklenip kardeşlendiğinde ana bitkiden gelen sürgünü kesin ve yeni bitkinizi ayırın.
İsterseniz saksıya daldırıp yeni bitkinizin doğrudan saksıda köklenmesini sağlayabilir ve şaşırtırken çıplak kök ile şaşırtmaya gerek duymazsınız.
Dün bir evin yanından geçerken bahçe çitinin içinde yine goji fidanı gördüm Bayramiçte. Bir iki meyvenin tadına bakma maksatlı çitten sarkanlardan koparıp ağzımda ezdim. Acı bir tadı vardı. Biraz daha ilerledim bu kez çitin dışında tohumlardan ürediğini tahmin ettiğim bir miktar fidan vardı. Köşeyi dönüp diğer sokağa geçtiğimizde çit boyunda büyükçe bir küme daha fidan vardı. Hepsini köklesen bir bahçe fidan yapacak neredeyse.
Asıl mevzuya geleyim. Meyvesinin ekşi olduğunu anlatıyor her tadına bakan, bu meyvelerde bariz bir acılık vardı. Benim bildiğim olgunlaşan meyvelerde bir tatlanma olması lazım. Demek ki bu meyvede fotosentez sonucu oluşan karbonhidrat meyvede şekere dönüşmüyor. Kimi meyvede (patates) nişasta, kimisinde yağ (yağlık tohumlular) kimisinde şeker (elma) oluşurken bu meyvede yok. Veya toprağın asidik veya alkali olması meyve tadını etkiliyor.
Acaba kanseri önlemede etkili olan maddeyi mi üretiyor meyvemiz?
|