İbrahim bey
crocuslar konusunda çok iyi bir uzmansınız. hatta bu konuda benim kaynak kişi olduğunu sandığım hocalarım bile sizin yanınızda yetersiz kalıyorlar. ancak laleler konusunda da benim araştırmalarım çok çok derinlere dayanmakta. türün istanbulda bulunup bulunmaması bir şeyi değiştirmez. zaten bu tür birçok sitede satılıyor. bunun için tatlı da olsa bir tartışmaya girmek istemem. hele ki sizinle. ancak osmanlı lalelerinin %100 ü tohumdan yetiştirilebiliyordu. öyle ki yeni türler melezlenerek elde ediliyordu. ve o zamanın şartlarıyla bundan başka bir çareleride yoktu. sizin bahsettiğiniz steril türlere gelince şu an türkiyede satılan tüm lale türleri özellikle hollanda laleleri bile tohum yapabilmekte. piyasadaki laleler arasında tek kısır tür "white marvel" isimli türdür. ben diğer hepsinden tohum almayı başardım (Polinizasyonu sağlamak şartı ile) doğada özellikle türkiyede laleyi dölleyebilecek bir tür canlı var. o da sizin tanıyor olabileceğiniz kahverenkli bir kelebek türü. (bu kelebek crocusları çok sever.)
Not : katmerli türlerin hiç biri tohum yapmaz.
|