Sevgili Güldeste bahçen çok güzel olacak, bu hali bile çok güzel. Ben de acemiyim ama en azından senin bahçen gibi sıfırdan başladığımdan düşüncelerimi paylaşmak isterim.
Drenajdaki tecrübemi yazmıştım ama konuyu iyi bilen biri, senin bahçenin fotoğrafları üzerinde uygulama alanlarını gösterirse hepimiz için yararlı olur.
Çatıdan gelen oluk şimdilik bahçeye mi akıyor? Bu oluktan gelecek su miktarı çok olacağı için bahçedeki drenajla alamazsın. Bizimki yapılırken oluklar bahçedeki rögara bağlandı ama şimdi olsa en azından birini bağlatmazdım. Bütün çatı rögara bağlı olunca, çok yağmur yağdığında kanallar yeterli olmazsa eve pis su basma ihtimali olabilir. En azından bir borudan gelen yağmur suyunu depolama imkanın varsa, bahçen için çok iyi olur, ileride ben de bir yolunu ve yerini bulup yaptırmayı düşünüyorum.
Duvarların benim duvarlarımın yanında oldukça cüce kalıyor. Şimdi kış olduğu için arka taraf pek güneş almayabilir ama yazın ışınlar dik geleceğinden güneş alacağını düşünüyorum.
Arka bahçeni görünce aklıma ilk önce ortanca ve camgüzeli geldi.
Duvarlarım çok olduğu için aralara hedera dikmiştim ama bir kaç sene sonra çokluğundan pişman olabilirim. Bu nedenle hedera yerine yasemin, pasiflora, morsalkım, çan sarmaşığı gibi sarmaşıkları duvarların bazı yerlerinde kullanabilirsin.
Dışarıdan içerinin görünmesini istemediğin yerlerde (ya da dışarıda görmek istemediğin alanlarda) duvarların önüne ,
ön bahçede yaptığın gibi budamaya elverişli çit amaçlı formu güzel, yayılmayan ağaçlar iyi fikir.
Yanlış anlamadıysam, her iki tarafta da oturma yeri düşünüyorsun. Çok sıcak ve serin havaları düşünerek iki farklı yer seçmenin kullanışlı olacağını düşünüyorum.