View Single Post
Eski 25-12-2009, 10:50   #15
Halil Solak
Ağaç Dostu
 
Halil Solak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-09-2009
Şehir: Edirne
Mesajlar: 229
osmanlı lalesi denen tür. tamamen kültür bitkisidir doğada kendi halinde bulunamaz. kırımdan getirilen laleler ise sadece kokusu için getirilmiştir. ve bilindiği gibi laleler kokusuzdur. ancak t. schrenkii kendine has belli belirsiz limoni bir kokusu vardır.
osmanlıda üretilen laleler tamamen bir mutasyondan yola çıkarak yetiştirilmiştir.
istanbul çevrelsinde bulunma ihtimali düşüncesi ise. 1730 yılnda isyancılar tüm bahçelere girip tüm laleleri ve lale yetiştiricilerinini yok etmiştir. bu yüzden lale ile ilgili pek bir bilgi kalmamıştır. ve osmanlı lalesi denen tür de. ancak bazı lale tutkunları lalelerini bu isyancılardan korumak için kimsenin bulamayacağı ancak doğada kendi başlarına yaşayabilecekleri yerlere dikmişler. bu sebep ile çok çok düşük bir ihtimal de olsa istanbul çevresinde bu laleler bulunabilir. turhan baytop gibi bende t.acuminata x t. schrenkii melezlemesini denedim. evet sonuçlar iyi çıkıyor. ama ama selimiyenin çinilerindeki lalelere birebir benziyor. ancak lale mecmuasındakilere değil.

öte yandan kanuni sultan süleyman tarafından hollanda kralına hediye edilen laleler t. acuminata türü olduğu iddasındayım. bu hediye botanik bahçelerinin en değerli bitkiler kısmında muhafaza edilip. bir çok elçiye bu türü türkiyede bulmaları için görevlendirilmiştir. yaklaşık 9 adet lale türü bulmuşlardır. bu 9 lale hollanda lalelerinin atalarıdır.

acuminata ile ilgili bilgi yabani çiçek soğanları satan bir sitede verilmiş.
http://www.tulipes-botaniques.com/ca..._acuminata.htm

Halil Solak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön