View Single Post
Eski 24-12-2009, 20:14   #551
taskıslalı
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-03-2007
Alıntı:
Sayın.taskıslalı arkadaşım kolay gelsin diyeceğim ama işin sonu iyi görünmüyor çünkü yapacaığın işin yöntemi balkonunuza göre değil, umduğun gibi bu iş kokusuz olmıyacağa benzer C/N oranını ayarlamada zorlanacaksın atıkların tek kaynaktan sağlanıyor mutfak ağırlıklı olarak nem dengesini de ayarlaman zor olacak çünkü mutfak atıkların yapısında bol miktarda su bulunuyor .

Malzemelerin dengesini ayarlamadan kompostlama süreci başlamaz, büyüklük önemli değil malzemeleri alt üst etmen gerekecek bu işlemi nasıl yapacaksın, sonradan malzeme ilave edebilirsin ama tekrar homojen karışımı nasıl sağlıyacaksın.
Yukarıda eklediğim resimde olduğu gibi kompost kabımı ürettim, etrafını kalın naylonlarla sardım, bir adet de PVC 5lik boru aldım, onu matkaplarla deldikten sonra orta kısıma koyacağım, aşağı bölgelerin havalanmasını sağlayacağım...

Neredeyse kompost kabımın %70i doldu, artık kuru yaprak ve gübre de stoklayabiliyorum, ayrıca bir de mutfak atıkları için biriktirme kabı alacağım...

Kompostun durumuna gelince iş tam da Epsody'nin dediği gibi oldu, ayrıca yağmuru engelleyebilmek için kapağım da yoktu, o yüzden epey yaş bir karışım haline geldi, dışarıdan toplanan kuru yapraklar da yaştı, güneş bir türlü çıkamadığından kurutamadık, C ve Nyi hemen elde edemediğimiz için katmanları iyice yapamadık, tabii böyle olunca kompostlaşma süreci bir türlü başlayamadı...

Katmanlara gübre eklemiştim, aralardan çıkan kızıl solucanlar olunca, benim yapmak istediğim sıcak kompost oldu vermikompost )

Ama tabii hedefim sıcak kompost yapmak, üstünü kapamak için bir kapak buldum, yağmurlu havalarda ıslanmasını engelleyeceğim, ayrıca ilk denemem olduğu için evdekiler herşeyi büyük atıyorlar, henüz onu oturtamadık, içinden bazen koca koca havuç çıkartıyorum..

Şimdi hazır solucanları da bulmuşken bir güzel onları temizleyeceğim, ufak bir kapalı kapta da vermikompost deniyeceğim, epey bir solucan var çünkü, hem sıcak hem vermikompost sanırım solucanları öldürüyor..

Deneye deneye uygun C:N dengesine ulaşacağım sanırım, karıştırma işi pek sorun olmuyor, kolaylıkla altüst edebiliyorum..

Umarım başarırım..

Saygılar, sevgiler..

taskıslalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön