Sayın Nevin52 ve Mirbe!
Öncelikle işi bilenler belli oluyor Maki01 i tebrik etmemek mümkün değil. Sayın Maki01 harika menkşeler yetiştirmissiniz. Bunun sırrı; Öncelikle uygun toprak, uygun sulama, Uygun saksı büyüklüğü, ve uygun ışık kaynagını bulmak tespit etmek ve uygulamak diyorum ben.
Ha bu arada hepimiz zman zman hatalar yaptik ve halen yapiyoruz. ve yapmayada devam edeceğiz. En azndan kendi adıma soyledim bunu. Genelemiyim de alınan olmasın!!!
Şimdi gelelim Nevin52 nin sorunlarına;
1:Nevin52, evet mumkün olduğunca toprraktan üstten sulamak, ama önce uygun toprak veuygun toprak karışımı seçmek gerekiyor.
Sulama saatlerine dikkat etmek asiri sulamadan kaçınmak, ve dinlenmiş az klorlu ve az tuzlu su kulanmak gerekiyor ve oda sıcaklığında su kullanmak
2-Saksı boylarınız sizce buyuk değil ama resmdekiler bizm gördüklerimiz Afrika menkşelerinizn boyutlarına göre baya buyuk ve aynı zamanda yuksek saksı tabir ettiğimiz cinsten o yuzden uygun olmadığı kanaati sanirim arelde hasıl oldu diyebilirim . O yuzden siz Sayın Arel in önerileri dogrultusunda saksı boylarınız küçültürseniz faydalı oalcaktır .
3- Torf Toprağını herhangi, bir çiçekçiden temin edebilirsiniz yanlız kimyasal durumlarına dikkat edin Ph degeri çok önemli bunla alakalı bilgilerde Afrika menkşesi ile ilgili bu sayfada daha once yayımlandı . Ama genel anlamda Bir çiçekçiden alacağınız TORF uygun düşer sanıyorum.
En azından menekşeleriniz şimdikinden daha sağlıklı olacaktır.
Ben kısaca menkşelerimde şöyle bir karışım uyguluyorum "3 ölçü Torf Ph değeri 5 ila 6.2 arasında olanlardan. 1 ölçü Perlit , 1 ölçü çok iyi yanmış keçi gübresi ufalanmış ve öğütülmüş kuru halde. "
Son Sorunuza gelince ;
Menkşelerinizi direk günelşten uzak tutun tutmadığınızda zaten yaşamışsınız olanları ama bol ışık alan bir yerdede durmaları gerek asla kuzey cephede kalmasınlar o zmanda ısşık alir ama cicek acmaz .
Benim sayın Nevin 52 ye onerilerim bunlar ama sayın ARER de bu konda bilgi verecek **** yaptigim yanlışlıklar varsa düzeltecektir. sadecesayın Arer değil diğr tecrübeli arkadaşların önerileride bizlere yol gösterecektir eminim. Bu arada sayın Arerin Tabaktan sulamayla ilgili anlatacaklari vardi halen analtmadi bekliyoruz sabırsızlık la.
Ayrıca sayın ARER in menekşelerinide görmek istiyruz.
Sayın MİRBE!
Sabah güneşi almaları aksine gğüzel çünki almaları gerekiyor .Kalorifer üzerinde olmadıktan sonra sanirm sorun olmaz tabii ortamdaki nem oranı da onemli cok kuru hava oluşmaması gerek.
Toprağın tamamen kurumasını beklerseniz menekşeleriniz anında boyunlarını bukerler hafif nem oranı en ideal olan bence ayrıca damacana suyu vermeniz guzel ama suyun ortam sıcaklıgında olmasına dikkat edin.
Afrika menekşeleriniz normalde sağlıkları yerindeyse uygun bir toprak karışımı hazirladiysanız ek bir gübreye gerek yok bence ama varsa gelişimlerinde bir yavaşlama o zman çiçek coşturan denen ve menekşeler için özel hazirlanmış besinlerden verebilirsinzi diye düşünüyorum onlarıda cok fazla değil kulanım klavuzundaki oranda vermelisiniz.
Bütün bunları yazdim ama bazen doktorun kendi kel başına surecek ilacı olmazmış bende zman zman yanlışlar yapiyorum ki gecenlerde okumuşsunuzdur bitkilerimin bir kacında klorofil yetmezligi sorunuyla karşilaştim ama o sorunu cozdum sanirim cıkan bir akc yapraktan sonra yeni gelen son 3 yaprak düzeldi artik yeşil yeşil yapraklarım var
saygılarımla bol çiçekli sağlıklı , oksijeni bol tertemiz bir dünyada yaşamak dileği ile,