View Single Post
Eski 21-12-2009, 22:45   #32
gece
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,671
Güneşsiz mi, arsız mı?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Arjin Mesajı Göster
... nasil çimleniyor bilmiyorum, bir çok metod denedim çimlenmediler. Az tohumum kaldi, bunu nasıl ekerek değerlendirmemi tavsiye edersiniz?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hozat Mesajı Göster
Aynı denemeyi ben de yaptım ve çimlendiremedim.Acaba çimlendirmede geç mi kaldık?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cicada Mesajı Göster
Ben de tohumları Mart'ta ekmiştim ama çimlenmedi veya belki birkaç tanesi çimlendi de ben diğer çiçek fidelerinden ayırdedemiyorum. Artık bekleyip göreceğiz yazın ortasına doğru.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Arjin Mesajı Göster
Ben geç olduğunu değilde, çimlendirme metodumuzda sorun olduğunu düşünüyorum. Kumlu toprakta olmadı, bahçe toprağinda da olmadı. Nerede hata yapıyorum ki?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi Mesajı Göster
... ektim, ama hiç çıkmadı, Özel toprak - yastık hazırlamamıştım o nedenle mi başarısız oldu acaba?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi siniroluyorum Mesajı Göster
Hiç gerek yok, bahçeye serpin, çok arsızlar.
Dikkat ettiyseniz bu çiçeğin bir çok ismi var. İngilizce isimleri arasında "güneş damlası" adı da var. İngilizce ismi bizi ilgilendirmez diyeceksiniz ama aslında ilgilendiriyor, bu çiçeğin tohumları çimlenebilmek için güneşi görmek istiyor . İlkbahar-yaz başında sadece serpin ve sabredin, birkaç hafta sonra 'güneş parçası' gibi çimleneceklerdir.

Toprak seçiciliği ise pek yok. Siz toprağın içine ekmiş ve / veya bu küçücük tohumlar için kalın bir kapak toprağı uygulamışsanız, tohumlara ve emeğinize yazık etmiş oluyorsunuz.

Zaten çok küçük tohumlar. Yaşam döngüsünün her aşamasında güneşi seven bir çiçek bu, sadece tevazûndan ya da güzelliğini güneşin bile kıskanacağından ya da nazarından korktuğu için çiçeklerini, tam akşam ezanı vaktinde, akşam ezanı hızında açıveriyor, belki de güneş damlaları olarak geceye yağıyor, kimbilir? Gerçekten muhteşem açılıyorlar.

Bu arada genel bilgi olarak; 1600'lü yıllarda (1614 yanlış hatırlamıyorsam) Amerika'dan Avrupa'ya geldiğini, karakteristik özelliklerinden birinin çiçeklerin 4 taç yapraklı oluşunu, nadir de olsa beyaz, pembe, mor renklilerinin de olduğunu, genç sürgün ve köklerinin yenilebilir olduğunu internette okuduğumu ancak şu an kaynağını hatırlamadığımı da ilave edip, benimkilerin gençlik fotoğraflarını ekliyorum.


Genç ezan çiçeği fidesi sarımsak komşuları ile birlikte.



Burada ise her ikisi de görülüyor. İkisi de çok uzun süre çok güzel çiçekler verdiler. Kurban bayramında bile (Kasım 2009) çiçekliydiler.

gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön