Baştan söyleyeyim yazacaklarımın bonsai ile ilgisi yok. Ama genel anlamda bitki olarak düşünürsek;
Bazı bitkiler sosyaldirler. Yani bir arada yaşarlar. Bazıları ise birbirinden uzak mesafelerde yaşarlar. Hatta kendi tohumu kendi yanıbaşına düşen bitkilerin pek çoğunda tohumda çimlenme görülmez. Bunların pekçok nedeni olmakla birlikte, bir tanesi de ışık isteğidir.
Yani bazı bitkiler fazla ışığa gerek duymazlar, hatta fazla güneş ışığı alınca zararlanmalar meydana gelir. Bir bitki fazla güneş ışığı istemiyorsa toplu halde yaşaması gerekir, yani komşu bitkiler kendine fazla güneş gelmesini engellerler; bakı farkı ile bazen de kendisi komşu bitkilere güneşin ulaşmasını engeller. Bu engellemelerle belki de alacakları doğrudan güneş ışığı miktarını ve süresini yarıya indirirler. Bu bir korunma mekanizmasıdır.
Siz bu şekilde ışığın fazlasını kendi çabaları ile azaltan bir bitkiyi zorla güneşin altında bekletirseniz bitkide başlıca iki değişiklik meydana gelir;
Birincisi; Bitkinin morfolojik yapısında: Yani yapraklar küçülür, stoma sayısı artar ama stomalar olduğundan daha küçüktür. Bitkinin boğum araları kısalır.
İkincisi; Bitkinin fizyolojik yapısında: Fazla güneş ışığı bitkinin kloroplastlarındaki klorofil pigmentinin parçalanmasına neden olur. Bitkide fazla güneş nedeni ile KLOROZ görülür. (Kloroz: çeşitli nedenlerden dolayı bitkide görülen klorofil noksanlığı). Bitki günden güne sararır.
|