Arkadaşlar tava yorumlarınız için teşekkürler. Belirtmek istediğim nokta, tabii ki mevcut ürünün kopyasını yapalım demiyorum, ama hepimizin de bildiği ve uyguladığı gibi topraksız tarımın mevcut tüm modellerini de internet ve diğer kaynaklardan temin edip yorumlayarak kendi sistemlerimizi oluşturmamızdır. Internet dışında elimizde olan ve görüp dokunabildiğimiz tek model bu olduğuna göre gözardı etmeyelim.
Elbetteki deneme/yanılma yöntemi en başarılı model olacaktır. Ama sapma aralığını daraltmak ve en düşük maliyetle sonuca ulaşmak adına da başlangıçta kullanabileceğimiz somut rakamlara ihtiyacımız var.
Bu noktada; ışık konusunda da modelleme yapar ve Delimus'un yüklediği resimleri incelersek 6 Tava x 6 Katlı sistemde 2 adet florasan kullanılıyor. Bu da hesaplarıma göre 1 florasanın dik/arkadan aydınlatmada 5 m2 lik bir alana yeterli olduğunu göstermektedir. Fikir verir umarım.
Sıcaklık konusu; Sayın Viskhy 20 C'den vazgeçip 13-18 e karar vermiş gibi gözüküyorsunuz. Ben de net incelemelerimde 18-23 C (65-70 F) rakamlarına rastladım hep. Bunun dışında bir sıcakları değeri ile karşılaşmadım henüz.
Son olarak, ortam değerleri ile ilgili olarak değinmediğimiz bir nokta da NEM oranıdır. Bu konuda da bilgi ihtiyacımız olduğu düşüncesindeyim.
Saygılar, sevgiler...
|