View Single Post
Eski 20-12-2009, 09:51   #124
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Sn. Nirengi,

Çimlendirme makinasında en doğru kapasite rakamlarına deneysel olarak ulaşabilirsiniz. Bu otomobillerin kataloğunda yazan yakıt sarfiyatlarına benzer bir durum. Bilmem denediniz mi ama kataloglardaki yakıt değerine bir türlü ulaşılamaz. Üretici firmaya sorulduğunda da pratik hayata bir türlü uymayan bir sürü ön şartlar öne sürerler. (90 km/h sabit hız vb.) Bu yüzden üretici firmanın verdiği değerlere pek takılmadan yapılacak bir prototip çimlendirme dolabında kendi deneysel değerlerinizi yakalayıp ona göre verimlilik hesabı yaparsanız daha doğru olur.

Bu elbetteki sonuçta belki başarısız olacak veya tadil edilmesi gereken masrafları beraberinde getirecektir ama Ar-Ge çalışmasının mantığı budur ve biraz ön masraf gerektirir. Bu yüzden mevcut makinayı 1:1 aynen kopya etmeye çalışmadan pratikte kolayca ulaşabileceğiniz cihaz veya aparatlardan faydalanarak en ucuz çözümü yakalamaya çalışın derim.

Benim daha önceki bir mesajımda Sn. Mutasyonun sorusuna karşılık yaptığım basit hesaplamada da 36 tavalı 300 kg/gün kapasiteli makinada da günlük olarak 6 tavanın sirkülasyonu gerektiği ve bu 6 tavaya takriben 36 kg arpa konulması gerektiğini yani tava başına takriben 1 kg arpa tohumu konulması gerektiğini basit olarak hesaplamıştım.

Fakat burada tavanın boyutlarına hiç bakmamıştım. Bence tavaya konulması gereken tohum miktarı veya daha açıkçası tavadaki tohum derinliği ilk yaptığınız bir iki çimlendirmeden sonra daha netleşecektir. Çünki çimlenme sonucu tavadaki çimlenme verimini deneysel olarak göreceksiniz. Bunun için benim yaptığım gibi kül tablasında çimlendirme yapmanız bile size fikir verecektir.

Tava malzemesi ile tereddütlerinizde çok haklısınız. Çünki sonuçta yaptığınız işlem bir gıda operasyonu ve bu operasyon sonucunda elde edilen gıdanın hayvanlarımızın sağlığına veya onlardan elde edilen ürünlerle bizim sağlığımıza olumsuz etkileri olmaması lazım. Bu çimlendirmme işlemi topraksız tarımda kullanılan sıvı gübre mantığı ile yapıldığından muhtelif kimyasalları içeren bir sıvı ile karşı karşıyayız. Bu yüzden ilk etapta akla gelen tava malzemesinin kimyasal maddelere dayanıklı ve çözünmeyen bir malzemeden olması gerekir.

Resimler de görünen malzemeler mekanik dayanım açısından metal malzemelerden imal edilmiş ama kimyasal dayanım için üzerinde bir kaplama malzemesi olduğu muhakkak. Bunu resimlerden çözmek mümkün değil ama ilk izlenimlerimi şöyle sıralayabilirim. Tamamen gıda imalinde kullandığımız evsel malzemelerden esinlenerek tava malzemelerinin üstü teflon kaplama olabilir (Teflon tencere ve tavalar örneğinde olduğu gibi), emaye kaplı olabilir (Emaye çelik tencere ve yemek kaplarında olduğu gibi) veya bizim topraksız tarımda en çok kullandığımız PVC boru veya olukların malzemesi olan PVC levhadan yapılmış tavalar ki bu örnek sizin verdiğiniz linklerin birinde PVC yağmur oluğundan uygulanmış olarak vardı.

Benim aklıma gelen başka bir pratik tava çözümüde evlerde mutfakta kullandığımız fırınların emaye börek tavaları. Hatta deney yapmak isteyen arkadaşlar eski bir fırının karkasından faydalanarak bir iki küçük ilave ile üç veya dört raflı çim makinası olarak faydalanabilirler.

Bir başka çözümde metal malzemeden herhangi bir imalat metodu ile şekillendirilmiş metal tavaların elektrostatik toz boya ile biraz kalın olarak boyanıp pişirilmesi veya buzdolabı tel raflarının kaplama metodu olan ısıtılmış metalin toz plastiğe daldırılarak kaplanması ile kimyasala dayanıklı hale getirilmesidir.

Bu sayfaya ilk yazdığımda Sn. Delimus' a plastik atölyelerinde kullanılan plastik kurutma fırınlarının çimlendirme makinası olarak kullanılabileceğini önermiştim. O fırınlarda ise tavalar paslanmaz çelik malzemeden yapılmıştır ve paslanmaz çeliğin kalitesi iyi seçilmişse kimyasal malzeme ve gıda üretimi için en uygun tava malzemesidir.

Bu arada Sn. Vıskhy' e bende geçmiş olsun dileklerimi gönderiyorum. Çalışmalarınızı merakla bekliyorum. Saygılar.

Not: Bu arada aklıma gelmişken şunuda ilave edeyim. Hep tava malzemesine odaklanıp çimlendirme makinasının karkasından ve özellikle iç yüzeyinin kaplamasından dikkatlerinizi kaçırmamanızı dilerim.

Çünki makinanın sisleme olarak püskürteceği besin sıvısınını ve makina içinde olan ısıdan kaynaklanan buharlaşmanın makina iç yüzeyinde paslanma, çürüme ve çözünme gibi bir işleme uğrayarak çimlenen malzemeye bulaşmamasını sağlamakta en az tava malzemeleri kadar önemlidir.

Düzenleyen Sarıcan : 20-12-2009 saat 10:07 Neden: ekleme
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön