View Single Post
Eski 20-12-2009, 03:46   #123
nirengi
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Bolu
Mesajlar: 27
TAVA konusunda, mevcut veriler ve resimler üzerinden bir çalışma yaptım, sizlerle paylaşayım... Yorum ve doğru/yanlış bulduğunuz tespitlerinizi lütfen eksik etmeyiniz...

*Öncelikle şunu söyleyeyim ki TAVA özellikleri, özellikle de ebatları oldukça önemli.
Çünkü bu noktada hesaplarımızı yaparak ideal çimlenme alanını bulmamız gerekiyor. (Alana/Tavaya konulacak fazla tohum; Tohum ve gelişim kaybına, eksik tohum ise yer (+Su, Işık, Klima giderleri) kaybına, her iki seçenekte toplamda verim kaybına yol açacaktır.

Piyasadaki mevcut ürünün optimum kriterlerde olduğunu varsayarak (Ki sanırım öyledir, bütün dünyaya satılıyor bu ürün) yaptığım çalışmanın sonucu tava ölçülerinin ExBxY 35x80x4 cm. olması yönündedir (Tahmini)

Tahmini diyorum, çünkü sağlamasını yapamıyorum. Sebebi ise hem orijinal firmanın hem de TR dist.ünün sitelerindeki veriler birbirini tutmamaktadır
Ne komiktir ki hem makine ölçüleri hem de günlük hasat edilen ürün miktarları aynı modellerde farklı rakamlarla belirtilmiştir. Kaldı ki orijinal firmanın ürün değerlerinin (TR'de 4, AU'da 8 modeli pazarlanmakta) kendi içinde bile tutarsızlıkları var.

* Her bir tavaya konan tohum miktarını 1,5 Kg. Arpa çimi karşılığını ise 8,3 Kg. olarak hesapladım. (Ortalama değerler üzerinden) Bu hesap bizi 1 Kg. Tohum = 5,5 Kg. Arpa çimine götürüyor ki iddaa edilen 7-9 Kg.ın çok gerisinde.

* Sistem, Üretim, taşıma/nakliye, bireysel besleme gibi kriterler yönünden tava ebatını, mevcut sistemin tavasına yakın bir ölçüde tespit etmeliyiz diye düşünüyorum.

* Drenaj; Delimus'un koyduğu resimlere baktığımızda drenajın tek yönden, sol ve sağ taraftaki 3'er cm.lik açık alanlardan yapıldığını görüyorum.

1-2 derece eğimin drenaj için yeterli olacağı kanaatindeyim. (Saat başı 2 dk. sulama yapılcağını ve NFT sistemlerde bu eğimin 2-5 derece olduğunu düşünürsek)

* Malzeme konusunda fazla bir fikrim olamadı. Metalimsi bir görüntü var, ama aklım da yatmıyor metal olacağına. Sanırım topraksız tarım konusundaki deneyimli arkadaşlar olası mlz. konusunda daha sağlıklı bilgi verebilirler. Bu makineyi gören arkadaşlar da kullanılan tavanın mlz. bilgisini...

Şimdilik bu kadar. Değerlendirmeleriniz değerlendirecektir...

Saygılar, sevgiler...

nirengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön