Hocam güzel anlatmışsınız. Çok verimli oldu benim için. Teşekkür ederim.
Ben şöyle düşünmüştüm. su borulardan geçerken soğuyacağı için termostatı depoya değil boruların geri dönüşle girişin tam ortasında bir yere koymayı düşünmüştüm. yani boru içi su sıcaklığını 25 derecede tutabilmek için. Isıtıcı depoda, depo sera içinde ama algılayıcı su yolunun ortasında. Ama bu seferde depodaki besinli su epeyce ısınmış olacak.
Burada bütün iş seranın ısı geçirgenliğini bilebilmek ama bunun tek yolu serayı ısıtıp ne kadar zamanda ne kadar soğuyor bakmak herhalde.
Bu yol bizi bir sürü tesisattan kurtaracağı için düşünmüş idim.
Q=mXcXdeltaT formülünde Enerji = su kütlesi X zaman X İç sıcaklık gibi anladım.
Yani 1 satte 40bin litre (su için aynı zamanda kg) suyu tam bir devir yaptırmalıyız.
100mm lik PVC borudan 500 metre varsa, Pi X R2 X boru boyu boru içi su hacmimizi verecek.
(Pi sayısı)3,14 X (R2)100 X (toplam boru boyu)50.000 cm = 15.700.000 cm3 toplam hacim.
1m3 =1.000.000 cm3 ise 15.700.000 cm3 = 15,7 m3 olur. Boruların 1/3 veya en çok 1/2 su ile doldurulabileceğini düşünsek 3 - 5 m3 boru içi besinli su hacmimiz olabilir. Depoyu 4 ton (4m3) seçsek bile toplamda ancak yaklaşık 7 - 9 m3 hacme ulaşırız.
Bu durumda suyun saatte tahminen 5 tur dönmesi gerekecek. Saatte 40 ton debisine ulaşmak için. Yani su 500 metreyi saatte 5 defa turlayacak. saatte 2500 metre yol alacak. Yani saatte 2.5 km hızla akacak. Bu sanki münkün olabilir gözüküyor.
Fakat zaten 5 m3 boru hacmine en azından 15 m3 depo gerekecek ve de sera içine konamayacak. Konursa 500 metre boru sığmayacak.
Oturup konuyu bir daha irdeleyeyim ben.
|