View Single Post
Eski 18-12-2009, 14:10   #14
Buladan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-12-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 22
Umarım Türkiyem'deki tüm boz tepeler bizler yaşlandığımızda yemyeşil genç ormanlar olur ve 100 sene evvel orman olan bu yerlerdeki faunaya da kavuşur Anadolu. Ancak sadece ağaç dikmek yetmez, onu korumak çok daha önemli. Korumak da etrafıma tel örgü çekmekle malesef mümkün değil, bunu hepimiz gördük, biliyoruz. Bilinçlendirmeyle, sahip çıkmakla, yöre insanına onların yararına olduğunu anlatmakla, özümsetmekle mümkün. Ormanların insandan daha tehlikeli bir düşmanı olduğunu sanmıyorum.

Hep duyarız ya büyüklerimizden; bu gördüğün yerler eskiden yemyeşildi diye... Ama o yemyeşil yeri de çoraklaştıran yine sizlerdiniz dediğimde canı sıkılan büyüklerimiz... En azından yöresindeki, etrafındaki insanların fayda görmesini anlatabilirsek, hele bir kere sahiplenirlerse, "benim o" derse her birey, tek tek; o zaman korunur bu ormanlar. O zaman ne davar otlatırlar, ne inşaatçılara beton yaptırırlar...

Sedir ağacı hakikaten çok önemli ve bu toprakların öz ağaçlarındandır. Ben de bununla ilgili nette haber ararken foruma koymadan önce sizin konunuza rastladım. Yeni konu açmaktansa ek yapmayı uygun gördüm. 188.000 TL toplandığından bahsetmişsiniz. Kabaca bir kıyaslamayla acaba yetermi diye size kendi memleketimden bir örnek haber vereyim ve değerlendirelim.

13.11.2009Haber:
Mersin'in Bozyazı ilçesinde, 370 milyon sedir tohumu toprakla buluşuyor.

Dünyada sadece Lübnan ve ülkemizde Akdeniz havzasında yetişen, özellikle gemi sanayinde tarih boyunca kullanılan, kıraç ve kalker kayaların bulunduğu ve yüksek rakımlı alanlarda yetişen sedir ağacı tohumlarının ekimine başlandı.

Bu kapsamda Bozyazı ilçesindeki 1500 rakımlı Elmakuzu köyü yakınlarındaki ormanlık alanda, ilk sedir tohumları toprağa atıldı. Bozyazı Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Orman İşletme Müdürü Nusret Görür, Tarım İlçe Müdürü Savaş Çelik, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Doğan ve AK Parti İlçe Başkanı Mevlüt Ok'un da katıldığı sedir tohumu ekim töreni, adeta sedir şenliğine dönüştü.

Orman işçileri ile birlikte sedir tohumlarını toprağa serpiştiren Kaymakam Sağlam, 370 milyon sedir tohumu ekiminin yapılacağını, bunun büyük bir rakam olduğunu vurgulayarak, "TEMA, Türkiye genelinde 1 milyon meşe ağacı tohumunu toprakla buluşturmak için uğraş verirken, biz 370 milyon sedir tohumunun toprakla buluşmasını sağlıyoruz. Sedir ağacı belirli bölgelerde yetişen kıymetli bir ağaç türüdür.

Yetişmesi uzun yıllar almaktadır. Şimdi toprakla buluşturduğumuz sedir tohumunun ağaca dönüşümü uzun yıllar alacaktır. Belki bizler göremeyeceğiz, ancak şuanda gördüğümüz kıraç alanlar gelecek dönemlerde güzel bir sedir ormanı olacak. Uğraşımız gelecek kuşaklar için, doğamız içindir. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun” dedi.

Bozyazı Orman İşletme Müdürü Nusret Görür ise, 2009 yılı rehabilitasyon programında 600 hektar sahanın bulunduğunu, bu sahalar için 270 ton sedir kozalağının toplandığını ve 162 bin lira para harcandığını belirterek, "Sedir kozalağı toplarken bir yandan da orman içinde yaşayan köylülerimize iş imkanı sağlayarak ekonomilerine katkı sunmuş olduk.

Toplanan 270 ton sedir kozalağından 27 ton tohum elde ettik. Tane hesabı yaptığımız da bu oran 370 milyon sedir tohumu yapıyor. Bu tohumlar kendi iş makinelerimizle işlenmiş ve sahalara atılmaya başlanmıştır" diye konuştu.Görür, sedir kozalağından tohum ayırma işleminde 134 köylü ile 35 orman personelinin çalıştığını sözlerine ekledi.

Sedir ağaçları, günümüzde Lübnan ve ülkemizde Toros ve Amanos dağları başta olmak üzere genellikle Akdeniz havzasında yayılış gösteriyor. Sedir ağacı diğer kozalaklı ağaçlar gibi geç büyüme özelliği gösterip, kuvvetli bir odun yapısına sahip. Bunun yanında, tüm çamlarda olduğu gibi odununda reçine bulunduruyor.

Bu ağacın odununun çok sağlam olması, böceklere ve atmosferik etkilere karşı diğer ağaçlardan daha dayanıklı olması ve yine içerdiği reçine sayesinde sudan daha az etkilenmesi nedeniyle, antik uygarlıklar tarafından, başta gemi olmak üzere çeşitli inşaat sektörlerinde kullanılmış.

Bugün ülkemizde çok az, Lübnan'da ise, sadece korunan alanlarda sedir ağaçları bulunuyor.


Kaynak: http://www.mersinhaber.com/15625-boz...u-soleni-.html


Umarım gösterdiğiniz bu fotoğraftaki yerin bundan yıllar sonra yemyeşil haliyle de fotoğrafını çeker koyarsınız sayın Nariçi.

Buladan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön