Eline sağlık sevgili Taflan. Aslında hemen her turistik, doğal, kültürel ve tarihi konuda olduğu gibi, yabancıların maalesef bizden daha iyi bildiği bu yeri de arkadaşlara duyurmuş, tanıtmış oldun.
Sevgili Tabiat'a da; Çınarımızın (
belki de Ulu Çınarın demek daha doğru olur) yetkililerce de dikkate almalarını, verdiği dilekçeyle sağladığı için ellerine sağlık demek istiyorum.
Halihazırda jeep safari ve trekking yapan turistlerin bildiği bu yerin diğer önemli bir özelliği de Antik Lykia yolunun başlangıcı olması. Bilgilerimde eksiklik yok ise İngiliz "The Sunday Times" gazetesinin dünyanın en iyi 10 yürüyüş yolları arasında saydığı, Antalya'dan başlayıp Kaş'da biten yaklaşık 500 km.lik, deniz kenarından 2000 mt.lere kadar varan, zorlu ama bir o kadar da keyifli bir yürüyüş parkuru. Tüm yolu yürüyerek kat etmeye kalktığınızda 1 ay kadar sürüyor ve 52 Likya kentinin 19'undan geçiliyor. Parkur 1999 yılında açılmıştır. Gezgin Kate Clow ve fotoğrafçı Terry Richardson'un keşfettiği iki parkur için (
Diğeri de Aziz Paul Yol'udur- açılış 2004) kendilerine teşekkür etmeliyiz.
Ayrıca hani merak edip, daha neler var diyenler için Antalya (
merkez için) Hurma bölgesinden Antalya'nın yaylalarına doğru birçok yol vardır. Benim gittiğim, kalanını da tahmin ettiğim kadarıyla bu yaylaların dağların üstünden birbirlerine bağlantıları vardır. Hurma'dan veya Tünektepe yol sapağından Altınyaka, Hisarçandır, Üçoluk, Saklıkent, Geyik Bayırı ve daha ileride (
artık Kemer ilçesine doğru...) Gedelmeden sonra Çamyuva istikametine doğru Beycik, Yaylakuzdere gibi yerler var bildiğim kadarıyla (
Antalya'nın yerlisi olan arkadaşlar bu konuda bizi daha fazla aydınlatabilieler, hem de öğrenmiş oluruz =] ). Demek istediğim Karadeniz yaylaları gibi Akdenizde de "yayla turizmini" geliştirebileceğimiz yerler mevcuttur. Burada bana göre en önemli husus; yöre halkını işin içine katıp, doğa bilincini ilk olarak vermemiz gerekir. Ancak bu başka bir konunun başlığı olabilir, şimdi iyice dallandırıp budaklandırmak istemiyorum =]
Bunun dışında merak edenler için bu iki ünlü yürüyüş parkurumuz hakkındaki kitaplar da mevcuttur :
http://kitap.antoloji.com/kisi.asp?CAS=200536
Saygılar, sevgiler...