View Single Post
Eski 17-12-2009, 11:17   #110
akinselcuk
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevilözcan Mesajı Göster
merhaba...
ben yeni üyeyim, biraz olsun yaptıklarınıza bakabildim ancak anlayamadığım şey şu bu çalışmalardaki amacınız nedir? sadece evde kendi domatesinizi yetiştirmek mi yoksa farklı bir fide yetiştirme yöntemi mi? merak ettim.
Bazısı fazla enerjisini odun kırarak atıyor, bazısı böyle olmadık işlerle uğraşarak.

Dünya da 3 şekilde tarım yapılır.

Klasik yöntemle toprağı işleyip ekerek.
Bir süre sonra toprağın pili biter. 3 - 4 yılda bir toprakla, ürün için mücadeleye girilir. Sonuç hep üretici aleyhine işler. Toprak bulaşık süngeri gibi bir çok kimyasala muhatap olur. Sonunda dengesi bozulur ürün vermez bunalıma girer. Kendi haline bırakılırsa düzelir.

Organik mevzuatına uyarak toprakta.
Toprağın kalbini kırmadan yapılan tarım şeklidir. Ancak çok pahalıya çıkan ürünlerin satılması başlı başına bir uzmanlık gerektirir. Sonuçta para kazanmak zorunda olan insanoğlu organik tarım mevzuatını 50 yerinden delmiştir. Azot haricindeki bir çok makro elementin toprağa doğal yollarla kazandırılması bize yetecek kadar kısa bir zamanda olmaz, suni bazı gübreler ile bazı böcek ilaçlarına izin verilir mecburen.

Suni sistemler kurup doğayı taklit ederek.
Bitki gelişimi için lazım olan şartlar suni olarak hazırlanır. Kapalı bir alanda hijyenik olarak yapılır. Bitkiye sadece gerektiği kadar besin ve su verilir. Sonuçta organik kadar doğru bir ürün ortaya çıkar. Çok fazla ürün olur ve üretim fabrika gibi süreklidir. Güneşe olan bağımlılık haricinde doğayla başka ilişkisi yoktur. Gelişen led teknolojileri yakında buna da bir çözüm bulursa yeraltında günebakan (Ayçiçeği) tarlaları olmaması için bir sebep kalmayacaktır.

İnsanlar gelişmek, keşfetmek, yapmak ister. Niye böyle ister bilmiyorum ama yazılım doğuştan yüklü geliyor. Bir tabiat kanunu vaya ilahi tecelli yahutta Allah öyle yaratmış. Bu durumda bazı insanlar en teknolojik bulduğu sistemi kendi çapında uygulamak ister.

Aklımızın tabanındaki budur. Yani içten gelen bir dürtü ile bu işi yapmaktadırlar. Para ve zaman harcarken hanelerine kazanç olarak somut bir şey yazılmaz. Ama soyut kazanımlar, bu hobi dalında herkes için farklı da olsa vardır.

Bazısı işin ilmini izler mutlu olur. Kimyayı öğrenir. Bitkileri tanır. Bazısı domatesler, marullar asker gibi komutlara uyup geliştikçe zafer kazanmış komutan gibi hisseder. Bazısı bu işle para kazanacağını ummaktadır deneme yaparak işi öğrenmeye çalışır.

Sevgiler...


Düzenleyen akinselcuk : 17-12-2009 saat 16:24 Neden: Harf hatası
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön