View Single Post
Eski 12-12-2009, 23:20   #197
patipati
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-12-2009
Merhaba,
1 hafta evvel bir Phalaenopsis aldım. Şimdilik onu memnun etmekle uğraşıyorum.
Fakat iş yerinde sahibi bakamadığı için ortada bir yere bırakılmış baya gariban duran bir Phalaenopsis 2 gün evvel gözüme çarptı.

Aslında çok ama çok acemiyim ama okuduklarımla birşeyler yapıp kurtarmaya çalışmaya karar verdim.
Uzun zamandır sulanmamıştı suladım ve suyunu süzdüm. Şeffaf saksı başka bir seramik saksı içindeydi seramikten çıkarttım.

Bir dalı tamamen kurumuştu en dipten kestim. 1 dalın üstü kurumaya başlamıştı 3. boğumdan kestim. yaprakları hafif yumuşamıştı, altta kalan 1 yaprakta hafif sararma var.

Kökleri iyi durumda görünüyor. substratı da bence kaliteli ve yeterli görünüyor(buradan okuduklarıma dayanarak diyorum yoksa henüz fazlasıyla acemiyim

Ama asıl sorun şu ki çalıştığım yer çok müsait değil. Hiç cam yok sadece merkezi klima var, sıcaklık gündüz 23 derece yanlış hatırlamıyorsam ama geceleri biraz serin oluyor ve inanılmaz kuru bir ortam(lens kullananların sorun yaşadığı, herkesde göz kuruluğuna sebep olan bir ortam).

Ben de phal.in ihtiyacı olan nemi sağlamak için sabahları temiz bir peçeteyi ılık su ile ıslatıp suyunu iyice süzüp yapraklarını siliyorum(dibine yaklaşmayacak şekilde) ve sık sık yanına kaynar su dolu bir kupa koyuyorum nem ve sıcaklık sağlaması için. ışık olarak bence iyi bir konumda; bol ışık alıyor(gerçi çoğunluğu yapay ışık ) ve direkt güneş gelmiyor. Sormak istediklerim şunlar;

Ilık suyla nemlendirilmiş peçete ile silmenin faydası olur mu?
Yanına kaynar su dolu kupa koymanın faydası olur mu? yoksa bunlar gereksiz çabalar mı?

Nem ihtiyacını karşılamak için başka neler yapabilirim?
Maalesef iş yerinden alıp eve getirme imkanım yok çünkü sahibi iş yerinde durmasını istiyor

Buradan ve bir siteden bulduğum bilgilerle bakmak istiyorum ama sizler de yardımcı olursanız eminim ki phal. çok memnun olur. Şimdiden çok teşekkürler

Düzenleyen Sevilay : 12-12-2009 saat 23:33 Neden: Paragraf
patipati Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön