View Single Post
Eski 12-12-2009, 21:38   #3
hosseda
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,331
Sayın Katsuz,

Bilimsel bir cevap verecek durumum yok ama yeraltı suları kavramı çok ilgimi çeken bir konu olduğu için sorunuza ilişkin düşüncemi yazayım.

Orman olan yer çok yağmur alır. Bu cümle doğrudur. Yağış döneminde 3-5 saatlik bir yolculuk dahi bunu bize net olarak ispat eder. Ormanı bol olan bölge yağış alırken, çıplak bölgelerde yağışı seyrek görürüz.

Oymapınar barajı Manavgat çayının kaynağına kurulmuş. Öyle bir kaynak ki koca bir barajı beslemekte. Çok önceleri bir gazetede okumuş idim, yapılan araştırmalar ile bu kaynağın ve Antalya bölgesindeki diğer suların ana kaynağının Karadeniz Toroslarına yağan yağmurlar olduğu tesbit edilmiş. Ormanı bol bu bölge yılın büyük kısmında yağış almakta ve bu sular koca Konya ovasının altından süzülerek Akdeniz'e ulaşmakta imiş.

Ağaçların tükettiklerinden çok fazla su ürettiklerine inanıyorum.

Hoşçakalın.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön