View Single Post
Eski 11-12-2009, 01:29   #81
nirengi
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-11-2009
Şehir: Bolu
Mesajlar: 27
Sayın mutasyon,
Sizin yazdığınız oranlarda bir seçenek. Şu ana kadar süt sığırcılığı ile ilgili edindiğim bilgilere göre oldukça çeşitli rasyonlar (Yem karışımları) var. Bu elinizdeki veya temin edebileceğiniz yem çeşitlerine göre değişiyor. (Google dan RASYON şeklinde aratırsanız oldukça geniş bir kaynağa ulaşırsınız. www.sutas.com.tr sitesinde de oldukça güzel e-kitaplar var)

Süt hayvancılığının işletme maliyetinde temel kalem yem giderleri. Bu gideri ne kadar düşürebilirseniz bu iş o kadar karlı.
Fikir vermesi açısında yem maliyetleri;
http://www.vatbo.org.tr/icerik_yorum...c_no=29&kat=13

Gelir açısından bakarsanız da şu anda süt birliklerinde litre alım fiyatları 70 kuruş civarında.
Bu yüzden bu işe girerken seçeçeğiniz ırk ve verimleri çok önem taşıyor.Ör: 2 Ad. 20 lt. süt verimli hayvanla 1 Ad. 40 lt. süt verimli hayvanın geliri aynı olacaktır. Ancak yem maliyeti 2 Ad.te oldukça fazlalaşacaktır.

Kaba (Yaşamsal) Yem (Silaj, gıda posaları, saman, yonca gibi...) ve süt yemi (Kesif Yem) olarak iki temel besin kaynağı var. Kaba yem kütle ağırlığına bağlı olarak, kesif yem ise süt verimi, laktoz dönemi gibi kriterele bağlı olarak hesaplanıp besleme yapılıyor.

Forumda tartıştığımız arpa çimi hayvanların (Sadece inek için değil, at, deve, koyun, keçi...) kaba yem ihtiyacını karşılmaya yönelik (+ Kuru besin takviyesiyle.)
Faydalarını yukarı da okumuşsunuzdur.
Kesif yeme etkisi ile ilgili şu ana kadar bir bilgiye rastlamadım. Ben de merak içerisindeyim.

Saygılar

nirengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön