Menekşeleri Nasıl Sulamalıyız?
1. Üstten sulama
2. Alttan sulama
Üstten Sulama:
Öncelikle sulamada yapılamayacak beş şeyden bahsedelim.
1. Su kesinlikle soğuk olmayacak. Şimdi bu soğuk lafı izafi, nem ölçer önerdik bir de derece çıkarmayalım. Oda sıcaklığı olacak, mümkünse bulundukları yerde bekleyen su.
Su yağmur suyu mu hamidiye mi olacak bilahere yazışırız.
2. Askerlikte karargah binasında saksıdaki çiçeklerde ER Mahmut-Çarşamba, ER Hasan Cuma gibi etiketler asılı idi. Asker mantığı derler ama olay iyi çözülmüş.
Anlamı tahmininiz üzere bu günde o kişi tarafından sulanacak sulanmazsa komutan toprağa işaret parmağını değirecek kuru ise bu sefer devreye beş kardeş girecek.Rasgele sulanmayacak.
3. Çiçekleri bir kişi sular, elli kişi değil, iki kişi bile bakamaz. Arada kalır, muhakkak aksar. İşaret parmağınızla su vermeden nemine bakınız ezbere vermek yok. İki saksı yandaki kurudur, bazısı istemez. Çiçek boyu,toprak cinsi, saksı cinsi, önceki sulama oranı hepsi birer parametre. Yeni sulamama veya sulama oranını parmakla tayin edeceğiz.
4. Çim sular gibi sulanmayacak yaprağına su değirilmeyecek. Saksı komple kaplı ise saksıdan menekşe taşıyorsa Alttan sulama önerilir.
5. Tatile giderken,komşuya ona buna bırakacaksanız. Bir araya toplamakta yarar var.Işık kaynağından uzaklaştırın. Anahtarı vermekle veya söylemekle delege etmeyin olmaz. Bir iki sefer beraber sulayıp gösteriniz. Gene kafasına göre sulayacak olsa da , en azından sizin için önemini anlar, biraz da olsa dikkat eder. İlk gün telefonla başka şeyi bahane edip,sulamasını hatırlatın faydası olacaktır.
Kimse yoksa banyoya küvete duşakabine doldurun. Lavaboyu tıkayıp suyuda doldurun. Normal sulayıp bırakın. Epey gider. Önce Allaha emanet sonra banyodaki rutubetli ortama. Bazen bu durumda coşarlar bile. Yavruları da getirmeyi unutmayın.Bunların üzerine torba kap vs kapatıp bırakın bir haftaya kadar gidebilirsiniz. Az zayiat olacaktır.
Sulama Çeşitlerine gelelim:
Alttan Sulama:
İki yolla yapılır:
Tabaktan sulama:
Bunu anlatmadan önce menekşe kapları nasıl olur yazmalıydık. Bunu ileride yazarım.
1. Şimdilik menekşe tabağına alabildiğine su koyalım.(Standardını anlatacagım, uygun değilse sulama yapılmış olmaz.) 1-2 saat bekleyelim. Tabakta kalan suyu dökelim.
2. Altında su bekletmek sulama için olmaz. (Olduğu durumlar var, ortam sağlamada anlatacagım)
Daldırma sulama:
Tabak sulama tabağı olmayabilir. Bir kaptaki suya 4/5 oranında saksı girecek şekilde saksı suya daldırılır. Su içinde saksı bekletilir. Suyu toprağın aldığı görülünce dışaıya alınır.
Bu yöntem üstü komple kaplı menekşeler için ideal sulamadır. Ancak saksının deliği, malzemesi, konan toprak cinsi başarıyı yani sulamanın doğru yapılmasını etkiler. Bunları da ayrıca anlatmak lazım.
Alttan sulamada seçilecek yöntem saksı ve bitkinin durumuna göre sizin vereceğiniz bir karar olsa da, Kuru ortamlar,kalorifer üstü ve yaz için daldırma, kış ve rutubette ise tabaktan sulama tavsiye edilebilir.
Tamamen deliksiz porselende olmaz mı ? sorusuna da cevabım benimkilerin çoğu böyle. Ama tavsiye etmem. Sürekli su durumu kontrol edilecek,ayarlamak çok zor olabilir. Ama imkansız değil. Dekoratif ve yer anlamında tabaksız durumlar zorunlu olabilir. Ama sulama daha bir özen ister. Kısaca zor.
Bu konu hakkında yapılacak görüş alış verişinden sonra, rutubeti sağlama anlamında tabak,saksı ve yapılacaklar konusunda bilgilerimi paylaşacağım. Bu konunun arkasından tamamlayıcı olacağı düşüncesindeyim. Zira yöntem seçiminde o bilgiler tamamlayıcı daha doğrusu belirleyici olacaktır.
Saygılar