Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi duvartarimi
 sayın samsunlu arkadaş 1 yıl öncesine kadar bende sakız ağacı görmedim peki neden meyve ağaçlarını aşılıyorlar aşısız olan ağaçlarda verim düşüklüğü oluyor çevre koşullarına daha iyi uyum sağlasın hastalık ve zararlılarla daha iyi mücadele yapılsın diye ki son yıllarda domates karpuz gibi sebzeler dahi aşılanıyor
çeşmedeki doğal yetişen sakız ağaçları çalı formunda hemen her yeri sarmışlar yani yaygın bir yapıya sahipler hep köklerinde sürgünler vermiş fakat aralarındaki benim gördüğüm rumlarda kalma sakız ağaçları ise ki bunlara numara verilmiş yani anıt ağaçlar bunların diplerinde hiç sürgün izleri yoktu
birde sakız adasındaki tanıdıkların söylemesi ile çitlenbik ağacına aşılanır kanısına vardım.
|
Diyorum ki meyve sebzenin aşılanmasının nedenleri kökü kuvvetli olsun, yetişemiyeceği yoprakta yetişsin, meyvesi büyük olsun, hastalıklara ve zararlılara dayanıklı oldun diye aşılanır. Sakız ağacının sakızı çamdaki reçine gibi elde edilmiyor mu

Çam ağacına başka çamı aşılasanda aynı reçineyi elde edersin aşılamasanda. Hatta daha az bile elde edilebilir...