View Single Post
Eski 10-12-2009, 11:42   #213
ayazkentli
Ağaç Dostu

ayazkentli's Avatar

Giriş Tarihi: 10-04-2009
Yıllar önce köyümde telefon direkleri dikmek için, çukur açan işçilerin elinde gördüğüm 2 basit alet çok ilgimi çekmişti. Birinde ucu sivri, yaklaşık 1.5 metre boyunda bir demir boru, diğerinde ise, aynı boylarda'ki demir borunun ucunda daire şeklinde kürek vazifesi gören aletler ile 5 dakika gibi kısa sürede, çukurlar açmaları, bana çok pratik gelmişti.

Bende geçen hafta, fidan dikeceğim zaman çukur açması zor geldi ve düşünüp dururken, o işçilerin kullandığı aletler aklıma geldi. Hemen hurdacının yolunu tuttum. Hurdacılardan 2 lira'ya aldığım malzemeler ile, demirci'ye gidip kaynak yaptırıp, tıpkı onlarınkine benzeyen aletler yaptırdım.

Bu aletler ile özellikle fidan dikmek için çukur açmak artık çok kolay oldu. Kazma-kürek ile uğraşmadan ve hiç yorulmadan, kolayca çukurlar açıyorum. Aşağıda hem aletlerin resmini, hem'de 2 dakikada açtığım fidan çukurunun resmini veriyorum. İşin kolay kısmı şu: Önce sivri uçlu aparat ile toprağı çok rahat kabartıyorum, sonra kepçe benzeri alet ile kabaran toprağı alıyorum ve 3 defa bu şekilde işlem yapınca, bir fidan çukuru oluşuveriyor.

En büyük avantajı, çok hafif olmaları nedeniyle insanı yormaması, çok çabuk kazılması ve eğer taş çıkarsa, sivri uçlu alet ile o taşın çok kolay çıkartılması, diyebilirim.

Not. Fotoğrafları yükleyince sayfa birazcık geniş oldu. Umarım foto yükleme kuralları için bir sorun teşkil etmiyordur. Hep böyle oluyor, bunu bir türlü çözemedim.

Eklenen Resimler

Düzenleyen ayazkentli : 10-12-2009 saat 11:49 Neden: Not'u ilave ettim.
ayazkentli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön