Yıllar önce köyümde telefon direkleri dikmek için, çukur açan işçilerin elinde gördüğüm 2 basit alet çok ilgimi çekmişti. Birinde ucu sivri, yaklaşık 1.5 metre boyunda bir demir boru, diğerinde ise, aynı boylarda'ki demir borunun ucunda daire şeklinde kürek vazifesi gören aletler ile 5 dakika gibi kısa sürede, çukurlar açmaları, bana çok pratik gelmişti.
Bende geçen hafta, fidan dikeceğim zaman çukur açması zor geldi ve düşünüp dururken, o işçilerin kullandığı aletler aklıma geldi. Hemen hurdacının yolunu tuttum. Hurdacılardan 2 lira'ya aldığım malzemeler ile, demirci'ye gidip kaynak yaptırıp, tıpkı onlarınkine benzeyen aletler yaptırdım.
Bu aletler ile özellikle fidan dikmek için çukur açmak artık çok kolay oldu. Kazma-kürek ile uğraşmadan ve hiç yorulmadan, kolayca çukurlar açıyorum. Aşağıda hem aletlerin resmini, hem'de 2 dakikada açtığım fidan çukurunun resmini veriyorum. İşin kolay kısmı şu: Önce sivri uçlu aparat ile toprağı çok rahat kabartıyorum, sonra kepçe benzeri alet ile kabaran toprağı alıyorum ve 3 defa bu şekilde işlem yapınca, bir fidan çukuru oluşuveriyor.
En büyük avantajı, çok hafif olmaları nedeniyle insanı yormaması, çok çabuk kazılması ve eğer taş çıkarsa, sivri uçlu alet ile o taşın çok kolay çıkartılması, diyebilirim.
Not. Fotoğrafları yükleyince sayfa birazcık geniş oldu. Umarım foto yükleme kuralları için bir sorun teşkil etmiyordur. Hep böyle oluyor, bunu bir türlü çözemedim.
Düzenleyen ayazkentli : 10-12-2009 saat 11:49
Neden: Not'u ilave ettim.
|