View Single Post
Eski 24-11-2006, 12:48   #577
Mine Pakkaner
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Bu konularda dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok geniş çalışmalar olduğundan kuşkunuz olmasın.Hatta yasal düzenlemeler de yapılıyor.Konu ile ilgili bir yeniden yapılanma mevcut.

Etkileri de ortaya çıkmaya başladı. Ancak değişim sihirli değnekle yapılmış gibi birden bütün tarımı sarmıyor elbette.Herkes atadan dededen böyle gördüm böyle yaparım zihniyetinde, tabuları kırmak gerek, ancak iyi sonucu görünce ikna oluyorlar.

Devlet de inanın boş durmuyor, zaten Avrupa Birliği ile Türk tarımının entegrasyonu çalışmalarından dolayı konu ile ilgili yasalar, yönetmelikler çıkıyor, çalışmalar sürüyor.

Ancak bakanlığın bütçesi elverdiğince, çiftçiye yönelik yayım çalışmaları ve arazide demonstrasyonlar, kontroller yapılacak. Bu konuda son dönemde neler oluyor bilmiyorum ama bir ara tasarruf tedbirlerinden dolayı araziye bile çıkamıyorlardı.

Üniversiteler çok atak. Ege Ü. Ziraat Fak. AB fonlarından aldığı projeler çerçevesinde çiftçiye yönelik çalışmalar yapıyor, toplantılar, ev gezileri yapıyor, hocalar köy kahvesinde "soracağınız birşey var mı, bakın hepimiz buradayız buyrun" diye oturuyor.Buna bizzat şahitim. Organik tarım hızla yayılıyor. Çiftçiler bireysel olarak değil, köy olarak Eurepgap sertifikalı üretim yapmak için başvuruyorlar. Kullanılan ilaçlar kontrollü. Hangi ilaç hangi ürüne ruhsatlıysa , ne dozda kullanılması gerekse o şakilde uygulanıyor.

1000 köye 1000 ziraat mühendisi gibi projelerle çiftçi eğitiliyor. Yani anladıkları dilde birşey anlatılıyor.

İlçe veya köylerde çiftçiye anlamadığı şekilde birşey anlatıp ta ona tepeden bakan biri ise inanın barınamaz.Çiftçi eğer güvenmezse o iş yerinden ne ilaç ne tavsiye alır. Yani böyle bir tavır kısa sürede değişmek zorunda kalır. Bu sadece çok tecrübesiz ve cahil birinin davanışı olabilir ( bazen eğitimli olmak cehalete çözüm getirmiyor).

İlaç tavsiyesinde bulunanların hepsinin ehil olmadığı konusunda ise haklısınız. Her önüne gelen ilaç tavsiye ediyor. Bu konuda yeni düzenlemeler başladı.

Bilim Teknik dergisinden alıntıladığınız doğal yöntemler ise organik tarım yapan çiftçiler tarafından uygulanmaktadır. (Bu çiftçiler ise endişelerinizin (yaprak biti ile saç biti ayıramayacak seviyede olmak) aksine çok ciddi bir kontrollü üretim yapıyorlar çünkü sertifikasyona tabiler. Yapılan her işlem kontrol mühendislerince takip ediliyor. Kafadan, uydurmasyon hiçbirşey yapamazlar yoksa belgeri iptal edilir ve çok ciddi harcadıkları para ve emek boşa gider. Bunda bir suistimal de olamaz merak etmeyin. Yoksa ürün yapılan analizler sonucu geri döner.Satış noktasından dönemsi bile söz konusu olur. Çünkü her paketin üzerindeki numaradan onu kimin nerede nasıl ürettiği takip edilir.)

Ayrıca son senelerde dikkatinizi çekiyordur, köylü hızla tarımdan çekiliyor. Şehire göç ediyor.Tarımda çalışan nüfus hızla azalıyor. Tarıma büyük dev holdingler, şirketler yatırım yapıyor. Profesyonel tarıma doğru hızla gidiyoruz.

Bizim sitemizde de doğal yöntemlerle hazırlanmış preparatların bir kısa dökümü var. Hem de çok basit tariflerle. Gördünüz mü?

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön