Sağduyulu mesajı için Sn Sarican'a teşekkürler.
Sn Sarıcan,
Sizin de belirttiğiniz gibi, çalışma hayatını sonlandırmış biri olmanıza rağmen EM'ye ilgi duyduğunuz ve kendi kendinize balkonunuzda bir çalışma yaptığınız ve sonuçlarını tartışmaya açtığınız için ben size teşekkür ediyorum. Bazı yalnış anlamalar olmuş olabilir. Benim de kalemim biraz sivridir. Sizi incitmiş olabilirim. Kusura bakmayın. Ama inanın bir kötü niyet söz konusu değil. Ben sadece ilgili başlıkta konunun ele alınmasını istedim. Nedeni ise, EM'den değil başka bir şeyden bahsediyorduk. İnsanları yanlış yönlendirmememiz gerekir diye düşündüm. O kadar. Sizi dışlamak kesinlikle söz konusu değil. Aksine, diğer başlığa ben de zaten sizinle birlikte gidecektim. Çünkü sizin yaptığınız çalışma son derece tipik bir örnek. Bugün sizin başınıza geldi yarın benzeri uygulamayı yapacak birçok kişinin başına gelebilir. Biliyor musunuz, Türkiye'deki en büyük topraksız tarım şirketlerinden biri geçen yıl yaptığı denemelerden sonra önümüzdeki yıl EM kullanma kararı aldı? Eminim bu insanlar da sizin yazdıklarınızı okuyacaklardır. O yüzden, yazdığınız yazılarda sanki EM kullanmışsınız gibi, Bukaşi sıvısı söz edince, mecburen ben de müdahale etmek zorunda kaldım. Neyse önemli değil. Ayrıca, bazı konularda ben de sizin gibi düşünüyorum. Hazırlopçu tüketime karşı insanlar kendi kovalarını kendileri yapabilirler benim de katkım olsun demişsiniz. Çok güzel. Gerçekten de doğru ben de size bizim kovaları nasıl yaptığımızı izah edeyim. Uzay teknolojisi değil zaten. Gayet basit. İçindeki suyu dışarı atacak ve hava almasını önleyecek bir düzenejk kurarsınız, alın size Bukaşi kovası. Örneğin, sanayi tiplerini (120 litre ve üzeri kapasiteli) yaptık. Aşağıya fotoğraflarını da koyuyorum. Bunu herkes yapabilir. Ama biz bir de deneyimimizi koyuyuoruz buna. Nedir o? Neler yanlış gidebilir sorusunun yanıtı. Mesela kesinlikle hava aldırmamanız gerekir. Mesela musluğun etrafından Bukaşi sıvısını (ya da çöp suyunu) sızdırmaması gerekir. Bizler deneye deneye en ideal tasarımı bulduk ve ürettik. Bir diğer nokta da altta toplanan sıvının musluk açılınca tamamının boşalması gerekir. Bunun gibi birçok ayrıntı bu kovalar denene denene en ince ayrıntısına kadar tasarlandı. Bu süreç yaklaşık 1yıl sürdü. Şimdi size sesleniyorum. Siz de bu kovayı üretebilirsiniz. Ancak bizden alacağınız fiyatın kat kat üzerine malolur. Ayrıca, sonuç tam verimli de olmayabilir. Sizin yoğurt kabında yaşadığınız sorunları büyük bir olasılıkla birçok kez yaşarsınız. Sonra dönüp dolaşıp neden böyle oldu acaba diye düşünür sorunu çözmeye çalışırsınız. Sonunda düşünüp taşınıp sorunu çözersiniz. Ama ben diyorum ki biz zaten bu sorunlar üzerine aylarca kafa patlattık ve çözdük. İnsanlığın ilerlemesi ancak yeni şeyler bularak mümkündür. Yoksa, Amerika'yı yeniden keşfederek bir yere varamayız. Neyse, ben siz durumu ve benim gösterdiğim tepkinin nedenlerini biraz daha açıklamak istemiştim. Siz de kendi çapınızda tabii ki katkıda bulunmak istediniz. Bu nedenle size tekrar teşekkür ediyor. Hem çalışmalarınızın devamını diliyorum. Hem de forumda yazı yazmaya devam etmenizi mutlaka istiyorum. Öyle çalışma hayatım sona erdi deyip de bir köşeye çekilip yan gelip yatmak yok! Emeklilik yan gelip yatma yeri değildir. Ben de neredeyse 48 yaşındayım ve bazı arkadaşlarım emekli oldular ama çalışmaya 24 saat yetmiyor bile! Sizin yaptığınız denemelerin en güzel yanı çok basit oluşu ve bu da benim hoşuma gidiyor!
|