View Single Post
Eski 06-12-2009, 21:43   #162
Sarıcan
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Sn Sarican

Fermantasyon ile sivi gubre uretimi konusundaki calismalari ilgili baslik altinda yayinlamanizi rica ederim. Çünkü eğer yanlış hatırlamıyorsam siz aslinda EM kullanmadiniz. Katı atıklar üzerine, maya şekerli su ve pekmez ilave ettiniz, değil mi? Aşağıdaki alıntı sizin mesajinizdan:

Benim yaptığım bu sayfada yazılanları okuyup bir kova içine doldurduğum temiz ve çok küçük parçalara ayrılmış meyve ve sebze atıklarının üzerine ekmek mayası ve şekerli su, daha sonrada biraz üzüm pekmezi koyarak havasız ortamda mayalanmasını sağlamaktı. Bunun için sisteme ilave bir nargile takviyesi idi.

Şimdi böyle bir durumda, ne bukaşiden söz edebiliriz ne de EM'den! Sizin deneyinizde neden pH'ın yükseldiği konusunda Sn Meyvelitepe zaten gerekli yorumu ilgili başlıkta yapmış: "Sıvınıza patojen bulaşmış olabileceğini söylemiş"

DOĞASEVERDEN FERMANTASYON YOLUYLA SIVI GÜBRE YAPMAK İSTEYENLER İÇİN KRİTİK YORUM:

Arkadaşlar, Sıvı gübre yapımında, EM yerine çarşıdan aldığınız yoğurt, ekmek mayası (ya da kurumuş ekmek) ve pekmez veya diğer şekerli maddeleri kullanıdığınızda, diğer zararlı mikroorganizmaları da beslemiş ve üremelerini sağlamış olabilirsiniz. Örneğin, yukarda birkaç mesajdır üzerinde durduğumuz Sn Sarıcan'ın probleminde olduğu gibi. Sıvı gübre yapmak için bu ürünleri aldığınızda yine en az 10 TL para harcamaktasınız. Bir litre EMA (Akira)'nın da fiyatı 10 TL'dir. O yüzden, sıvı gübre yapımında da EM kullanmanızı öneririm.
Sn web yöneticimizden ricam bu tartışmayı ilgili mesajları "Fermantasyon yoluyla sıvı gübre yapımı" başlığına taşımasıdır. Saygılar.

Sn Sarıcan bir noktada daha bir yanlış anlama var. Mesajınızda diyorsunuz ki: "Ama EM' in topraksız tarımda bitkinin ihtiyacı olan N,P,K makro elementleri ve Ca,Zn,Mg gibi mikro elementleri 1/10000 seyreltmeyle nasıl karşılayacağını anlayamadım. Bu yüzden kovadan elde edilen sıvının niteliğini gösteren bir kimyasal analizi var mı diye sordum." Bu seyreltme işlemini tamamen yanlış anlamışsınız. İzah edeyim: Herşeyden önce, siz topraksız tarımda normal olarak kullandığınız besin elementlerini kullanacaksınız. EM, bu besinleri sağlamıyor yalnızca, suyun veya toprağın içinde var olan besinleri bitkinin alabileceği forma getirerek bu besinlerden daha fazla ve daha verimli yararlanmasını sağlıyor. Diyelim ki topraksız tarım yapan bir işletme bu besin elementlerini içeren 100 metrekup/gun su kullanıyor. Em kullanmaya basladıgında bu suyu kullanmaya aynen devam edecek. Yalnız bunun yanı sıra kullandığı besin maddelerini de içeren sıvıya günde 10 litre EMA (Akira) ilave edecek. Bilmem şimdi daha açık seçik anlaşıldı mı? Ben hiçbir zaman hiçbir yerde topraksız tarımda bitki besleme elementleri kullanılmayacak demedim. Topraksız tarımda ve topraklı tarımda EM kullanımı farklıdır. Topraksız tarımda EM kullanımına ilişkin Sn Meyvelitepe'nin verdiği linkleri okumanızı tavsiye ederim. Saygılarımla.
Sayın Doğasever,

Beni başka bir sayfaya transfer etme çabalarınıza anlam veremedim. Burası bir tartışma ortamı ve bende konu ile ilgili kafama takılan şeyleri sormak durumundayım.

Yazdığım konu, adına ister kimse anlamasın diye adına japonca bukashi deyin, isterse benim yaptığım gibi Sütaşi deyin (Sütaş yoğurdu kovasından da oluyor) kapalı bir ortamda evsel atıkların amatör olarakta olsa ekonomiye kazandırılması. Belki yurt dışında bir Lisa isimli hanımefendinin yaptığı gibi markasız kovadan da olur. Belki 75 TL den daha da ucuza mal edilir.
http://www.youtube.com/watch?v=gFlh5yPGJJo&NR=1

Böyle güzel bir konuyu Türkiye' ye tanıttığınız için size kişisel olarak en içten duygularımla teşekkür ederim ama bende size bir hatırlatma yapayım, burası forumun satış sayfası da değil. Siz de satış yapmak istiyorsanız forum yönetimi ile anlaşır satış sayfasında yerinizi alırsınız.

Forumun bu sayfaları her türlü beyin fırtınasının yapıldığı özgür tartışma ortamlarıdır. Yazdıklarımın hiç birinde sizi incitecek bir şey yazmadım. Tamamen teknik konularda sorular soruyorum. Elbette bilinçli bir tüketici, emekli bir mühendis ve eski bir Ar-Ge ci olarak araştırıyorum da. Bizim de bu memlekete karşı sorumluluklarımız var. İstiyorum ki ülkemin bilinçli olarak geri bırakılmış tarımı bir an önce canlansın ve dışa bağımlılıktan kurtulsun.

Ben evsel atıkların fermentasyonu için sizin dediğiniz paraları harcamadım. Ne yoğurda para verdim, ne de pekmeze. Hepsi buzdolabımda günlük kullanım için vardı, her evde olduğu gibi. Ben deney yapıyorum şimdi, neden 10 TL EM1' e (İsmi ne ise) bir o kadar da kargoya para vereyim. Ben devamlı kullanıcı da değilim. Alsam belkide ben kullanana kadar raf ömrü dolar.

Ben yoğurt kovasını hala boşaltmadım ve hala bir patojen bulaşması yok, çünki hala pis bir koku veya bozunma yok. Koku yine ekşimsi alkol kokusu. Laktik asit bakterisi diyorsunuz yoğurt suyunda zaten var. EM yi aktifleştirmek için siz melas kullanıyorsunuz ben pekmez kullandım. Neden bana kızıyorsunuz? Sizi üzecek bir şey mi yapıyorum bu sayfada yazmakla.

Bilgi çağında yaşıyoruz ve bilgi aramasını bilen herkesin elinin altında. Size bir önceki paragrafta da teşekkür ettim. Şimdi de ederim böyle güzel bir paylaşımı Türkiye' ye taşıdığınız için ama insanları bu konuyla ilgili sadece sizin satış yapabilmeniz ve reklamınız yapılması doğrultusunda yazmaya zorlayamazsınız. Satışta yaparsınız, buna da saygı duyarım ama kimseyi incitmenize gerek yoktur.

Satışı da satış sayfalarında yaparsanız çok memnun olurum. Bırakın bu sayfalar da özgürce tartışalım.

Saygılar


Düzenleyen Sarıcan : 06-12-2009 saat 21:47 Neden: ilave
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön