View Single Post
Eski 06-12-2009, 12:41   #161
Dogasever
Ağaç Dostu

Dogasever's Avatar

Giriş Tarihi: 05-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Sn. Doğasever,

Sizi ve EM' i Sn. Epsody' nin Fermentasyonla sıvı gübre yapmak başlığında tanımıştım. O başlıkta yazılanlara bir yazınızlada katılmıştınız. Sn. Epsody' nin ısrarlı daveti ve konunun da mühendislik açısından araştırılmaya değer olması ilgimi çekti ve yoğurt kovasından küçük bir deney kabı yapmıştım.

Kovadan çıkan sıvıyıda topraksız saksılarımın birinde deneyeyim dedim. Kovayı da hala boşaltmadım. Fırsat bulursam fermentasyonu tamamlanmış katı atığı önce toprak arasında terbiyeliyerek onuda topraklı saksıların birinde deneyeceğim.

Ama EM' in topraksız tarımda bitkinin ihtiyacı olan N,P,K makro elementleri ve Ca,Zn,Mg gibi mikro elementleri 1/10000 seyreltmeyle nasıl karşılayacağını anlayamadım. Bu yüzden kovadan elde edilen sıvının niteliğini gösteren bir kimyasal analizi var mı diye sordum.

Em ile ilgili web sitelerinde hydroponics kullanım konusunda bir ayrıntıyada rastlayamadım. Sadece kullanılabilir deyip geçilmiş. Bu konuda tavsiye edebileceğiniz bir kaynak varmıdır?
Sn Sarican

Fermantasyon ile sivi gubre uretimi konusundaki calismalari ilgili baslik altinda yayinlamanizi rica ederim. Çünkü eğer yanlış hatırlamıyorsam siz aslinda EM kullanmadiniz. Katı atıklar üzerine, maya şekerli su ve pekmez ilave ettiniz, değil mi? Aşağıdaki alıntı sizin mesajinizdan:

Benim yaptığım bu sayfada yazılanları okuyup bir kova içine doldurduğum temiz ve çok küçük parçalara ayrılmış meyve ve sebze atıklarının üzerine ekmek mayası ve şekerli su, daha sonrada biraz üzüm pekmezi koyarak havasız ortamda mayalanmasını sağlamaktı. Bunun için sisteme ilave bir nargile takviyesi idi.

Şimdi böyle bir durumda, ne bukaşiden söz edebiliriz ne de EM'den! Sizin deneyinizde neden pH'ın yükseldiği konusunda Sn Meyvelitepe zaten gerekli yorumu ilgili başlıkta yapmış: "Sıvınıza patojen bulaşmış olabileceğini söylemiş"

DOĞASEVERDEN FERMANTASYON YOLUYLA SIVI GÜBRE YAPMAK İSTEYENLER İÇİN KRİTİK YORUM:

Arkadaşlar, Sıvı gübre yapımında, EM yerine çarşıdan aldığınız yoğurt, ekmek mayası (ya da kurumuş ekmek) ve pekmez veya diğer şekerli maddeleri kullanıdığınızda, diğer zararlı mikroorganizmaları da beslemiş ve üremelerini sağlamış olabilirsiniz. Örneğin, yukarda birkaç mesajdır üzerinde durduğumuz Sn Sarıcan'ın probleminde olduğu gibi. Sıvı gübre yapmak için bu ürünleri aldığınızda yine en az 10 TL para harcamaktasınız. Bir litre EMA (Akira)'nın da fiyatı 10 TL'dir. O yüzden, sıvı gübre yapımında da EM kullanmanızı öneririm.
Sn web yöneticimizden ricam bu tartışmayı ilgili mesajları "Fermantasyon yoluyla sıvı gübre yapımı" başlığına taşımasıdır. Saygılar.

Sn Sarıcan bir noktada daha bir yanlış anlama var. Mesajınızda diyorsunuz ki: "Ama EM' in topraksız tarımda bitkinin ihtiyacı olan N,P,K makro elementleri ve Ca,Zn,Mg gibi mikro elementleri 1/10000 seyreltmeyle nasıl karşılayacağını anlayamadım. Bu yüzden kovadan elde edilen sıvının niteliğini gösteren bir kimyasal analizi var mı diye sordum." Bu seyreltme işlemini tamamen yanlış anlamışsınız. İzah edeyim: Herşeyden önce, siz topraksız tarımda normal olarak kullandığınız besin elementlerini kullanacaksınız. EM, bu besinleri sağlamıyor yalnızca, suyun veya toprağın içinde var olan besinleri bitkinin alabileceği forma getirerek bu besinlerden daha fazla ve daha verimli yararlanmasını sağlıyor. Diyelim ki topraksız tarım yapan bir işletme bu besin elementlerini içeren 100 metrekup/gun su kullanıyor. Em kullanmaya basladıgında bu suyu kullanmaya aynen devam edecek. Yalnız bunun yanı sıra kullandığı besin maddelerini de içeren sıvıya günde 10 litre EMA (Akira) ilave edecek. Bilmem şimdi daha açık seçik anlaşıldı mı? Ben hiçbir zaman hiçbir yerde topraksız tarımda bitki besleme elementleri kullanılmayacak demedim. Topraksız tarımda ve topraklı tarımda EM kullanımı farklıdır. Topraksız tarımda EM kullanımına ilişkin Sn Meyvelitepe'nin verdiği linkleri okumanızı tavsiye ederim. Saygılarımla.

Düzenleyen Dogasever : 06-12-2009 saat 12:45 Neden: yazım hatası
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön