View Single Post
Eski 23-11-2006, 20:03   #20
malina
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2004
İnternette neler var bakayım dedim:

Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği'ni buldum... 77 üyesi var. Bu rakam az değil mi?

Haberlere baktım. Sanki okunmasın diye yazmışlar Kimsenin paragraf yapmaktan haberi yok gibi

Alıntı:
TÜRKİYE TOHUMCULUK ENDÜSTRİSİ DERNEĞİ'NDEN AÇIKLAMA 27.09.2006 TBMM'de Görüşülmek Üzere Bekleyen Tohumculuk Kanun Taslağı İle İlgili Çeşitli Çevreler Tarafından Yapılan Eleştirilere Yönelik TÜRKTED Görüşleri 1963 tarihli Tohumlukların Tescil, Kontrol ve Sertifikasyonu Hakındaki 308 sayılı Kanunun günün ihtiyaçlarına cevap vermediği için değiştirilerek, ülkemizde tohumculuk sanayinin geliştirileceğine ve tohumculuğun ileri olduğu batının gelişmiş ülkelerindeki yapıya benzer yapılanmaların oluşturulmasına olanak sağlamak üzere yeni bir Kanun Taslağı hazırlanmıştır. Tohumculuk Kanun Taslağının hazırlanması için 1999 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca bir Komisyon kurulmuş ve bu komisyonda Bakanlık, Üniversite, Özel Sektör ve çiftçi kuruluşları temsilcileri uzun süren çalışmalar yapmıştır. Mevcut 308 sayılı Kanunun hazırlandığı tarihlerin gereği olarak tohumculuğu Devlet işlevi olarak ele almakta tescil, sertifikasyon, üretim, dağıtım ve kontrol gibi işlemelerin ağırlıklı olarak kamunun yapmasını öngörmektedir. Yeni Taslak ile sektörün yeniden yapılandırılarak tohumculuk sanayinin geliştirilmesi ve özel sektör ağırlıklı bir yapı oluşturulması hedeflenmiş bulunmaktadır. Bu hedeflere ulaşabilmek için AB’nin tohumculukta en çok gelişmiş iki ülkesi olan Hollanda ve Fransa’daki tohumculuk sektörünün işleyişi Bakanlık ve TÜRKTED (Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneği) tarafından incelenmiş ve yeniden yapılandırmada Fransa’da Tohum ve Fide Birliği (GNİS) ve Hollanda’da Tohum Denetim Vakfı (NAK) modellerinden esinlenerek Türkiye Tohumcular Birliği oluşturulması kararlaştırılmıştır. Bu Birlik, ıslahçı, tohum, fidan ve fide üreticisi, nüveci çiftçiler, tohum bayileri, süs bitkileri üreticileri gibi tohumculuk sektörünün ilgili kesimlerini önce alt birlikler halinde bir araya getiren bunların bağlı olduğu kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olarak Taslak’ta yer almaktadır. Başlangıç aşamasında Tarım Bakanlığınca verilecek yetkiye dayalı olarak bu Birlik genişleyip alt yapısını geliştirdikçe yine Bakanlık’tan alacağı yetkilerle denetim işlevini de yapabilecek hale getirilecektir. AB ülkelerinden Hollanda ve Fransa’da sertifikasyon işlevleri üreticilerin üye olduğu özerk kuruluşlar vasıtasıyla yürütülmektedir. AB uyumu süresi içinde Batı’da Devletin kontrolü altındaki bu kuruluşlar çok etkili görevler yapmaktadır. Bu nedenle bu kuruluşlar yeniden yapılandırmada model olarak alınmışlardır. Bazı kesimlerce Taslakla ilgili olarak belirtilen olumsuzluklar: 1) Bu kanun taslağında GDO’ların yaygın olarak kullanılmasına imkan sağlayacak hususlar yer aldığı ifade edilmekte ve hatta bazı çevrelerce bu hususu ulusal felaket olarak tanımlamaktadırlar. Halbuki Kanun Taslağında Genetik Olarak Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) kullanılabileceğine ve serbest bırakıldığına ilişkin bir hüküm bulunmadığı gibi GDO’ lar sadece Tanımlar bölümünde biyoteknoloji ifadesinin kullanılmış olması nedeniyle dolaylı olarak kanun kapsamına girmektedir. İlgili maddede yer alan çeşit tanımı AB terminolojisi içinden alınmış bir ifade olup sadece bir kelime olarak yer almaktadır. Özetle GDO’lar konusunda üretim, ithalat ve ihracat izinleri bugünkü gibi Tarım Bakanlığınca olup GDO’ların serbestleştirileceği görüşü doğru değildir. Öte yandan GDO’lar üretimi ve satışı ilgili özel bir yasa taslağı olan “Biyogüvenlik Kanun Taslağı” içinde yer almaktadır. 2) Kanun Taslağının eleştirilen maddelerinden birisi de 15. maddede yer alan yetki devridir. Bu maddedeki hükme göre Bakanlık üretim, sertifikasyon, ticaret ve devletin yetkilerinin bir kısmını veya tamamını Türkiye Tohumcular Birliğine veya Üniversitelere devredebilmektedir. Böylece ilk aşamada sertifikasyon ve daha sonra gelişmelere bağlı olarak denetim işleri Türkiye Tohumcular Birliğine (TTB) verebilecektir. Bu madde ile devlet tarafından yapılan bazı işlemlerin üreticileri bir araya getiren ve her türlü teknik bilgi ve alt yapı ile donatılacak olan TTB’ye devredecek olması ileri AB ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde çağdaş tohumculuk sanayisinin gelişmesine yardım edecektir. 3) Yine iddialar arasında göre Kanun Taslağı tohumculuk sektörünün çokuluslu şirketlerin eline geçmesine neden olacağı görüşü yer almaktadır. Aslında Tohumculuk Kanun Taslağı ile mevcut 308 sayılı Kanuna ilave olarak getirilmiş ve tohumculuğun yabancıların eline geçmesine neden olacak bazı kesimlere avantaj sağlayacak hiçbir hüküm yoktur. Öte yandan TTB kamu niteliğinde meslek kuruluşu olarak üyelerinin %80-90’ı yerli şirketlerden oluşması ve seçimlerin İlçe Seçim Kurulunun denetiminde yapılacak olması bu iddiaların da yersiz oluşunun kanıtıdır. 4) Hakem Kurullarının çiftçi-şirket anlaşmazlıklarında şirket lehine karar vereceği iddiası. Hakem Kurulları ulusal ve uluslararası ticarette şirketler arasındaki anlaşmazlıkların , hızla uzlaşma yoluyla çözülebilmesi için kurulan tarafsız Kurul’lar olup, çiftçilerle hiçbir ilgisi yoktur. Ayrıca cezai yaptırımları olmayan bu Kurul’lar Uluslar arası Tohum Federasyonu (ISF) üyeleri arasında da hakemlik yapacaklardır. Uzlaşma ve hakem kurulu raporlarından memnun olmayan tarafların elbette ki mahkemeye gitme hakları saklıdır. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde mahkemelerin üzerinde hiçbir karar organı olamaz. 5) Tarımda dışa bağımlılığın artması iddiası Tohumculuğun genel yapısı ve gelişmişlik düzeyi dikkate alındığında özellikle hibrit çeşitlerdeki dışa bağımlılığın kırılması ancak yeni Ar-Ge yatırımları ile yerli tohum sanayinin desteklenmesi ve çağdaş yapılanmalarla mümkün olabilir. Bunu sağlamak için mevcut yapıyı ve durumu korumak yerine yeni atılımlara ihtiyaç vardır. Bu taslak yeniden yapılanmanın ilk adımını oluşturacaktır. Dr. Mete Kömeağaç TÜRKTED Yönetim Kurulu Adına Yönetim Kurulu Başkanı
http://www.turkted.org.tr/haber.php

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön