Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever
Sn Sarican
Çöp kovasından elde edilen sıvı, bazik değil asidiktir. Bukaşi de asidiktir. Sizin tam olarak ne yaptığınızı bilmiyorum. Ama elde ettiğiniz çöp kovası suyunu bitkilerinize nasıl uyguladığınızı bize bildirirseniz, yardımcı olmaya çalışırım. Örneğin, suyla herhangi bir seyreltme yaptınız mı? Topraksız tarımda kullandım diyorsunuz. Topraksız tarımda kullanım ile topraklı tarımda kullanım şekilleri farklıdır. Topraksız tarımda seyreltme oranı 1/10000 değerine kadar çıkabilir. Bize biraz daha bilgi verirseniz iyi olur. Saygılar.
|
Sn. Doğasever,
Ben Bukaşi sıvısı baziktir demedim. Çünki pH ını akvaryumcuların kullandığı kit ile ölçmeye çalıştığımda 5 ten küçük olabileceğini gözlemledim zaten. Ben bazik tavır sergiliyor derken topraksız tarımda kullandığımız besin sıvısının pH ının yükselmesine sebep olduğu için böyle bir ifade kullandım. Kimyasal niteliğini bilmeden hiç bir sıvıya asit veya baz diyemem zaten.
Verdiğim örnekte biz saksılarımızdaki sıvının pH' ı yükseldiğinde seyreltilmiş sülfirik asit damlatarak düşürüyoruz, oysa Bukaşi sıvısı tam tersi bir tavır (Asidik' in tersi Bazik) sergiliyor demek istedim ve hatta kimyasal analizini de merak ettiğimi söyledim ve fermentasyonun gereği alkol içeren bir sıvı olabilir dedim.
Çünki 5 litrelik kavanozlarda yaptığımız topraksız kültüre ilave ettiğim Bukaşi sıvısı 5 cc' lik şırınga ile bir ölçekti zannederim. Zaten yoğurt kabında yaptığım fermentasyon işleminden çok miktarda Bukaşi sıvısı çıkmıyordu. demekki 1/1000 gibi bir seyreltme olmuş herhalde.
Ama oradaki başka bir gözlemim bitki köklerinin etrafında sarımtrak renkte bir jelleşme oluştu ve fideler solgunlaşmaya başladı. Bizim topraklı tarıma nazaran tek avantajımız bitki hastalandığında hemen kapağı açıp köklere bakabiliyoruz. Bu durumu görünce hemen kökleri temiz su ile yıkayıp o jelleşmeden arındırdıktan sonra tekrar usulüne göre hazırlanmış besin eriyiğine koyunca tekrar düzeldiler.
Ama ben yine de evsel atıkların değerlendirilerek topraklı tarımda kullanılmasını yürekten destekliyorum. Benim merak ettiğim EM' nin hydroponics sistemde uygulanabilirliği nasıldır? Bununla ilgili bir kaynak bulamadım. Şu anda kullandığımız kimyasal gübrelerin yerini alabilecek bir alternatif olabilir mi diye düşündüm.
Diğer konuya gelince benim hazırda bir projem yok, sizin Mogan gölü örneğinize her bilinçli vatandaş gibi yüreğim yandığı için feryattan başka bir şey değildir. Madem EM bunun için en uygun ve en çevre dostu çözüm, o zaman çok yavaş kalıyorsunuz, devleti belediyeyi beklerseniz daha çok beklersiniz demek istedim. Neden sivil toplum örgütlerine yönelmiyorsunuz demenin başka bir yoluydu.
Verdiğim Tuzla örneğide yıllarca çalıştığım işyerine gidip gelirken Aydınlı, Orhanlı' dan Tepeören' e uzanan yol boyunca arabada nefes almadan geçmeye çalıştığımdandır. Bir de orada evi olup oturanları düşünürsek, ben bile oradan geçerken o kokuyu kesecek bir çalışmaya katılmayı düşündüğüme göre o bölgedeki insanların katılımını sağlamanın kolay olacağını düşünmemdendir.
Çünki yine söylüyorum videolarda seyrettiğim EM uygulaması yapanlar gönüllü sivil insanlar gibi idi. Benim merak ettiğim kirliliği had safhaya varmış bir su birikintisinin EM kullanarak arıtılması istenilirse m3 başına yaklaşık maliyeti nedir?Evde yapılan bukaşi sıvıları bu amaçla kullanılabilir diyorsanız Istanbulda yaşayan ve agaclar.net gibi üye sayısı yoğun bir çok çevre dostu sivil toplum kuruluşu bu konuda örgütlenebilir ve çok büyük çıkacak bütçelerin bir kısmı böyle gönüllü çalışmalarla karşılanabilir mi?