View Single Post
Eski 04-12-2009, 11:53   #178
duvartarimi
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 09-03-2009
Lightbulb 1 yıldır sakız ağacı yetiştirmek için uğraşıyorum

selam arkadaşlar 1 yıldır büyük bir azim ve inat ile sakız ağacını yetiştirme ile uğraşıyorum Bu konuda bana yardımcı olan sakızcı metin arkadaşımada teşekkür ediyorum bazı gözlemlerimi sizler ,ile paylaşmak istedim.
çeşme ye defalarca gittim benim görüşüme göre sakızın en verimli cinsi geniş yapraklı olan billahha eski rumlardan kalan anıt ağaçları inceledim hatta birileri yazın gövdeye çizik atmış adeta fışkırı gibi sakız salgısı vardı altındaki otlar sakıza bulanmış
incelediğim diğer konuda bu ağaçlar budama veya bakım olmadığı halde ağç formundaydı yani diğer sakızlar gibi çalı formunda değildi eğerki sakıza aşı yapılmazsa çalı formunda oluyor buda şunu gösteriyor . benim görüşüme göre aşılanmayan ağaçlarda sakız veriyor hatta küçük bir dalını kırın hemen sakız salgılıyor fakat bunları aşısız yetiştirseniz 50 gr gibi sakız alırsınız buda zahmetinize değmez eğer bu ağaçlardan tam verim almak için mutlaka çitlenbik gibi ağaçlara aşılamak gerekir
çünkü çitlenbik gibi sağlam ve sert ağaçlar üstteki aşılı ağaçları besleyebiliyorlar.
yaklaşık 300 fidan kadar fidan alıp kendim aşılamak için deneyler yaptım evimde steril bir yer yaptım ve hala da uğraşıyorum sakız adasında tanıdıklar var onlar lada temas kurdum kendisi türktür orada yunanla evli onunda söylediği çitlenbike aşılanıyor hatta bana bi aşılı fidan getiriyordu fidanı çocuklarının eline vermişler yani çocuk elinde oynar gibi yapıyormuş daha gemiye binerken gümrükte polis durdurmuş ve elinden almışlar.
evet sakızı direk olarakta yetiştirebiliriz tohumda **** çelikten fakat ekonomik verimi olmayacaktır çeşmenin hertarafı sakızlarla dolu hatta heryerde sakız satılıyor mesela 10grlık poşetler 10 Tl. sakızlı dondurması tatlıları vs vs
Fakat daha 1 kg üretene rastlamadım nereden geliyor diye sorarsanız hepside yunan adsından yani sakız adasından çeşmede benimhanım sakız çiğniyordu ağaçtan bir damla aldı ve sakıza ilave yaptı inanın o sakızı 1 hafta çiğnedi hiç bozulmadı. çiğnenen sakızında ham madesi bu sakız
bence sakız ağaçları çitlenbiğe aşılanmadığı sürece yeterli verim alınmaz yapmamız tek gereken şey çitlenbiği yetiştirip üzerlerinede sakız aşılamaktır bunu yapamadığımız sürece verim alamayız ve daha çok havanda su döveriz.
saygılarımla bu işle uğraşan tüm arkadaşlara başarılar dilerim.

duvartarimi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön