View Single Post
Eski 04-12-2009, 10:14   #155
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
***düzenleniyor

Sayın Meyvelitepe,

Siz Bukashi kovasından sızan sıvıyı gübre olarak kullanıp netice aldınız mı? Ben topraksız tarım yapmaya çalışıyorum. Yoğurt kabından bozma fermentasyon ünitesi ile mutfak atıklarından yaptığım bukashi denemesinden elde ettiğim sıvıyı saksılarımda kullanmayı denedim.

Saksıda ki fidelerimi kaybediyordum. Besin eriyiğinin pH seviyesini anormal ölçüde yükseltti. (Ki ben bunu Sn. Doğasever' in söylediği arıtma özelliğine bağlıyorum. Yani suyu arıttı gibi.) Bu yüzden sıvı içinde bitki için besleyici bir şey kalmadı veya bir gözlemimde köklerin etrafını saran sarımtrak funguslar köklerin besin almasını engelledi. Fidelerin köklerini çeşmede yıkayarak zor kurtardım.

Bunun üzerine EM' in hydroponics uygulamaları ile araştırma yapayım dedim ama tatmin edici bir kaynak bulamadım. sadece hydroponics sistemlerde de kullanılır gibi yuvarlak bir anlatım söz konusu.

Yalnız benim mühendislik mantığı ile yorumum şöyle oldu. pH bu kadar hızlı olarak yükseliyorsa bukaşi sıvısı bazik bir tavır sergiliyor. Çünki sıvı besinde pH seviyesini düşürmek için sıvıya sulandırılmış sülfirik asit veya benzeri asit damlatıyoruz. Burada işlem tam tersini gösteriyor.

Birde fermentasyon işlemi glikozun parçalanma işlemi ile etanol+su+enerji açığa çıkardığı varsayımından bukaşiden çıkan sıvının alkol bileşenli bir sıvı olması gerekir diye düşünüyorum. Bukaşi sıvısının bir kimyasal analiz sonucu var mı diye araştırdım, onada ulaşamadım.

Topraklı tarımda bu sıvı toprağa ilave edilirse toprağın asidik yapısını alkaliye dönüştürerek bitkinin topraktan daha fazla besin almasını sağlayabilir ama topraksız tarımda bu faydadan çok zarar veriyor gibi. Sizin topraksız tarım uygulamaları ile ilgili bir çalışmanız oldu mu? Bu arad blogunuzu severek okudum. Elinize sağlık, zaman içinde bilgi birikiminize ihtiyacımız olabilir.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön