View Single Post
Eski 03-12-2009, 14:38   #74
epsody
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Sevgili Adalet Yağcı ilginiz ve sorunuz için teşekkür ederim, malç için idel sayılabilir makinanın ayarı daha küçük hale getirilebilir , benim malç yöntemim klasik malçlamaya göre daha avantajları olan bir yöntem ayrıntılarıyla açıklamakta fayda var ben malçlamadan önce çiçek ve ağaçlarımın iz düşümlerine göre kompost ve leonardit karışımı seriyorum daha sonrada üstüne dal ve yarakların dal öğütücüden çıkan malzemeyi seriyorum.

Benim görüş ve tecrübelerime göre ağaç ve dallarınızda hatta bahçenizde ilaç veya hastalıklı olabilirler hiç önemli değil.

Şimdi size malç olayındaki işlemleri sıralıyarak malçın önemini bahçenize ne kadar yararlı bir yöntemle toprağınızın ve bahçenizin organik bir yapıyla zenginlik kazanacağını açıklıyayım, yukarıda saydığım işlemler tamamlanıpta ilk yağmularla beraber malç malzemeniz üzerinde mikroorganizma faaliyetleri başlayınca malzemeniz işleme tabii olarak ayrışma sonucuyla toksin ve ısı oluşumu ile toprak faaliyetide başlıyarak toprak faunası bitkileriniz için besin ürtimi toksin olumuyla çürümenin hızlanması ve ayni zamanda bitki toprağınıza düşmüş yabani ot tohumlarının çimlenme özelliklerinin kaybı ve toprağınıza organik materyel olarak katılmaları ile baharda bahçenizin otlanma olayının olmaması ilk sıradaki faydaları sayılabilir.

İkinci işlemde malç örtüsünün altındaki bu doğal işlemin en büyük kahramanlarından solucanlarda bu organik zenginliklerden paylarını almak için buralarda toplanmaya hatta malç malzemesinin onlara barınak olarak yataklık sağlamasıyla burada kolonilerini artırarak popusyonlarını çoğaltıp üremeleriyle, sizin daha önce kompost veya ahır gübresi leonardit ve üstüne malçın ilavesiyle eklemiş olduğunuz bu organik mataryeller solucanlar ve diğer taprak faunası tarafından bir beslenme ziyefeti anlayışıyla tüketilerek işlenip bitkiler için çok yararlı bitki besin maddelerinin yanında bitkilere çok değerli enzimlere dönüşeceklerdir.

Şimdi gelelim malçın üçücü faydasına toprağımızda veya bitkilerimiz üzerindeki dal ve yapraklarda mevcut zarar yapıcı patojen bakteri ve hastalık yapıcı etmenlerin solucanlar tarafından menülerine katılarak bertarafının sağlanması ile bildiklerimiz tamamlanabilir

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön