" Budama açısından clematisler üç gruba ayırılabilir :
Grup 1 (veya A):
-Erken açan türler : Alpina, Makropetala, Montana, Armandii vb...
Bu gruptakilerde çiçeklenme eski (yaşlı) gövde/sap üzerinden geliştiğinden budama gerekmez. Çiçeklenmenin bittiği Mayıs veya Haziran aylarında, sadece ölü ve zarar görmüş bölümlerini temizlemek ve bitkinin menzilini daraltmak için budama yapılır. Ağır bir budama, önünüzdeki sezonda çiçek kaybına neden olur.
Grup 2 (veya B):
-Erken açan, büyük çiçekli hibritler : Nelly Moser, The President, Silver
Moon, Asao, H.F.Young, Liberation, Mrs Cholmondeley, Moonlight, Will Goodwin, William Kennet vb...
Bunlar, ilkbaharda ve sonra sonbaharda tekrar açan büyük çiçekli melezlerdir. Önceki senenin olgunlaşmış filizlerinden ve bu senenin sürgünlerinden çiçeklenirler. Canlanmanın başladığı erken ilkbaharda(Şubat sonu - Mart), ölü ve zarar görmüş kısımlar temizlenir, kuvvetli tomurcukların görüldüğü yere kadar dallar kısaltılır.
Grup 3 (veya C):
-
Geç açan büyük çiçekli melezler, geç açan türler, küçük çiçekli melezler : bütün Viticella'lar; bütün Texensis'ler; bütün otsu tipler; Jackmanii, Hagley Hybrid, Ernest Markham, Comtesse de Bouchaud, Perle d'Azure vb...
Bunlar, sadece bu senenin sürgünlerinden çiçeklenirler. Bu nedenle erken ilbaharda, canlanma başlamadan, ağır bir budamaya ihtiyaç gösterirler. Kuvvetli tomurcukların görüldüğü ilk yere kadar bitki kesilir (toprak seviyesinin 15-30cm üzerinden). Bu gruptakiler hızlı büyüyen türlerdir ve çiçeklenmeden önce önceki boylarına ulaşacaklardır."
Kaynaklar :
1) Gardeners' Encyclopedia of Plants & Flowers, RHS, New Edition 1996
2)International Clematis Society Web Page
http://www.clematisinternational.com/questoc03.html
3)Home of Clematis Web Page
http://www.homeofclematis.net/html/pr_01.htm
Not : Bu yazıyı, yukarıdaki kaynaklardan derledim. Henüz tecrübe etmedim. Umarım yararı olur. Eğer varsa, tercüme hataları, cümle düşüklükleri ve imla hataları için özür dilerim.
Aşağıdaki fotoğraflarda "Grup 3" budama yapılırken görülüyor.