Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet
Bonsailerimde kullanmak için aldım.
Önce heryere kullandım, çöplere tuvalete vs. Yarısını böyle bitirdim şişenin.
Fidanlarım kışa hazırlandığı için belirgin bir fark gözlemlemeyi beklemiyorum şimdilik.
On kilo kadar taze inek gübresine, yarım bardak pekmez, yarım bardak em, bir litre suya karıştırdım gübreye ekledim.
Altıncı günüde. Naylon torbada, dışarıda gölge bir ortamda. Beyaz mantarlaşamyı bazı yerlerde gördüm. Gübre içinde böcekler ve kurtlar varmış, onların hareketsiz olduklarını farkettim yaşıyorlar mı diye kontrol edecektim, sonra bakarım, unutmuşum.
Gübre kokusunun önemli ölçüde kesildiğini farkettim.
|
Sn Memet
Gübrenin aşırı nemli olmamasına dikkat edin. Yukardaki mesajlara bakarsanız nem miktarının nasıl kontrol edileceği yazıyor. Eğer aşrı nemliyse, gübreye biraz kepek ya da talaş ilave ya da her ikisini de ilave edin. 15 gün dolunca bir defa gübreyi karıştırarak alt üst edin ve üzerini yine naylonla örtüp bırakın. Bu şekilde toplam 6-8 hafta sonra gübreniz kullanıma hazır hale gelecektir. EM, gübre içindeki kurtçukları, larvaları yok ettiği gibi, topraktaki zararlıları da yok ediyor. Unutmayın zararlılar genellikle oksidasyon ortamında, oksidasyon ortamının enzimlerinin hakim olduğu ortamlarda barınırlar; fermentasyon ortamında, fermentasyon enzimlerinin hakim olduğu ortamlarda barınamaz ve üreyemezler! Sevgiyle kalın.