Şeftali mevsiminde ilk önce titrek denilen erkenci bir cins çıkar , ama sakın dikmeyin erkenciliğinden başka bir özelliği yoktur ufak olur çekirdeğinden ayrılmaz. Şampiyon diye bir cins vardır , çok iri olur sulu olur ama çekirdeğinden (Beyaz rengte olur) ayrılmaz ,ticari değeri düşüktür , zaten üretimide hemen hemen kalmadı gibi. Yarma şeftali vardır , onun olgünlaşmışını kabuğunu soyupta yiyeceksiniz bal gibidir. Gelelim ticari değeri yüksek şeftaliye ; bunlarda R1 , Hale ve Halehavun lardır bu şeftaliler çok sert olup nakliyeye dayanır ve buzhaneye atılabilir. Dipnot olarakta sizlere bir görüşümü sunayım: Bundan 10 sene önce mandalina portakal çok değerli meyve idi ama şimdi ise sıradan meyve oldu fakirin sofrasına geldi, neden çok dikim olduğu için antalya hatay mersin bölgesi komple narenciye oldu , bence şeftalide aynı akibette 5 senedir para etmiyor meyve suyu olmasa çöpe gidecek , ****** bu kategoriye bursa şeftalisi girmez çünkü çok kaliteli olur, Narın geleciğede aynı olacak şimdilerde para yapıyor diye akılalmaz bir nar dikimi var akdeniz sahilinde , antebi geçeçekler neredeyse.
|