Hasancihad; şimdi öncelikli konu senin için kalın gövde ise Ali hocanın bu konudaki yazılarını okumalısın derim. Ağacın kalınlaşmasını istediğin yerine çekiçle darbe atarak veya keskin bir aletle çizikler oluşturarak gövdeyi kalınlaştırabiliyorsun.
Ben olsam daha geniş bir saksıya alırdım ve Ali hocanın gövde kalınlaştırma tekniklerini uygulardım. Sonra ağacı kademeli olarak budardım. Budamaya başlamadan önce iyice düşünüp ilerde olmasını istediğin şekle karar vermelisin. Bunu bir kompozisyon olarak düşün. Giriş, Gelişme, Sonuç...
Girişte şekle karar vereceksin, budamaya ve şekillendirmeye başlayacaksın, gerekirse daha geniş saksıya alacaksın ve orda bile şekil çalışmalarına devam etmen grekecek. Ağacını sürekli kontrol altında tutmalısın.
Gelişme kısmı biraz sabır gerektiriyor. Ağacının istediği forma ulaşması için ona iyi bakacak yemeğini suyunu eksik etmeyeceksin. Onu sevip okşayacak, ilgi göstereceksin. Sabırla gelişmesi için çabalarken diğer yandan bekleyeceksin.
Sonuç? işte o muhteşem kısma henüz gelemedim. ama eminim yaşaması müthiş bir hisle dolacak içim. Ona bakıp gururla bunu ben yaptım diyebileceğim. Nazlı nazlı güzelliğini sergilerken beni mest edecek. Ali hocanın dediği gibi demli bir çayı elime alıp saatlerce onu seyredeceğim. Sence de bu sonuca ulaşmak için değmez mi?

)