Herkese selamlar,
Lithops'larım bu yıl beni çok sevindirdiler. Toplam 13 çiçek gördüm ve hemen hemen hepsi açtı. Açmayan 2 tane lithops oldu sadece. Açıkçası bu yıl hiç beklemiyordum. Bir iki derken hepsi birden coştu.
Beni en çok mutlu eden ise, avatar'ımda fotografı olan, 3 yıldır baktığım lithops'um da çiçek açtı. O kadar şaşırdım ki. Çünkü o benim acemilik lithops'umdu ve bu işi onunla beraber öğrendim. O kadar zorlamıştım ki onu; açmasını hiç beklemiyordum.
Size bir bilgi paylaşmak istiyorum sulama ile ilgili. Bu tamamen benim kişisel görüşümdür. Herkes lithops'unu aynı ortamda bakmıyor o yüzden benim için doğru olan bir başkası için yanlış olabilir.
Güney cephesine bakan, saat 2'den gün batımına kadar güneş gören bir yerde bakıyorum lithops'larıma. Yazın güneş o kadar dik geliyordu ki; lithops'larım buruşmaya başlamışlardı. O nedenle cama beyaz bir kağıt koyup onlara gölgelik bile yapmıştım. Ama yazın çok sıcak bir ortamda bakmıştım onlara. Sonbaharda da kaldırmıştım bu kağıdı. Önümüzdeki yaz da bu uygulamayı uygulayabilirim.
Sulama olarak da Nisan ortasından itibaren sulamaya başladım; 15 günde bir. Haziranda sulamayı 10 günde bir'e indirdim ta ki Ekim'e kadar. Aralık'a kadar da 15 günde bir suladım. Aralık - Nisan arası da dinlenme dönemi. Mayıs itibari ile Eylül'e kadar azar azar sıvı gübre kullandım. Ayrıca, özellikle yazın, sulama sırasında bol bol su verdim. Hatta öncesinde ve sonrasında bile öyle yaptım diyebilirim. Üstten verdiğim su dipten çıkacak kadar bol suladım yani. Ve bunun bir zararını görmedim hatta ölmek üzere olan lithops'larım bile tekrar canlandı.
Ama dediğim gibi ben çok sıcak bir ortamda bakıyorum lithops'larıma. Eğer sizlerde sıcak bir ortamda bakıyorsanız, bol bol su vermekten çekinmeyin. Lithops'larınızın daha güçlü ce canlı olduğunu fark edeceksiniz.
İyi günler dilerim...
|