View Single Post
Eski 29-11-2009, 00:25   #169
enderbellur
Yeni Üye

enderbellur's Avatar

Giriş Tarihi: 29-10-2009
yurtdışından getirdiğim bir çok tropikal meyve tohumuyla birlikte ilk kez bir mango tohumunu çimlendirmeye karar verdim 2.5 ay kadar önce... kalın ve tüylü sert kabuğunu uzaklaştırdıktan sonra kök oluşturana kadar suda beklettiğim mango tohumunu toprağa ektim... tohumun yeşil kısmından filiz vereceğini düşünerek yeşil kısım yukarı, kök kısmı aşağı gelecek şekilde toprağa ekip sulamaya devam ettim... zamanla yeşil kısmın kahverengileştiğini ve tohumun kurumakta olduğunu düşünerek tohumu topraktan çıkarmaya karar verdim... dikkatli bir biçimde topraktan zarar vermeden çıkardım ve üzerindeki toprağını yıkadım... tohum çeneklerinden ayrılmış ve serbest halde çimlenmiş, kazık şeklinde tüylü bir kök oluşturmuştu ayrıca gövde olduğunu düşündüğüm kısım toprağın altında yüzeye çıkmadan yılankavi kıvrılmalarla yaklaşık 20-25 cm boya ulaşmıştı... şu anda bu vaziyette kökü su içerisinde olacak şekilde bardakta bekletiyorum... doğru yapıp yapmadığımdan emin değilim ama kök kısmını tekrar toprağa gömüp gövde kısmını dışarıda bırakmayı düşünüyorum... umarım gelişimiyle paralel olarak gövde dik ve düz bir hale gelir ve yaşatabilirim zamanla... şimdiye kadar ki gördüğüm mango çimlenmesi fotoğraflarında bu şekilde bir gelişmeye rastlamadım... ilk fırsatta fotoğrafını da yüklemeye çalışacağım ve ilerleyen evrelerde gelişiminden ilgilenenleri haberdar edeceğim...

enderbellur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön