Merhabalar,
Bonsai ile daha önce ilgili değildim. Ağaçları severim ama hiç kendime ait bir bahçem olmadı. Şu anda oturduğum evde 1 kapalı, 2 açık balkon mevcut. Aynı zamanda apartman bahçesi apartman görevlisi sayesinde çok güzel ağaçlandırılmış. Bir köşede de fidanlar bulunuyor. Bonsailere açık ve kapalı balkonlarda bakabileceğimi, gerekirse apartman bahçesinde bir süre tutabileceğimi düşünüyorum. Böylelikle ilk iş olarak annemi aradım. Elinde süs narı ve mine vardı. Onunda yükünü hafifletirim diye düşündüm. Malesef onları yaşatamamış. Bende yerim çok fazla olmadığından en çok olmasını istediğim türden en azından fidan edinmek istedim. Acer palmatum aradım. Yeşil yapraklı bir türden iki küçük fidan bana hediye edildi. Yanında bir de süs narı geldi. Bu üç fidan bonsai için henüz çok küçükler. apartman görevlisinen de bir tane begonvil fidanı edindim. Begonvil benim için tecrübe kazanabileceğim kolay bir tür olacağını düşünüyorum. Elimdeki fidanlara ilaveten biri köfteci dükkanının önünde diğeride benzincide ölmek üzere olan iki iğne yapraklı fidan edindim. Sonra bir sera da ölmek üzere olan bir acer palmatumu seracıdan daha iyi bakarım umduyla satın aldım.
Burada elimdeki fidanları fotoğraflayıp yapmayı düşündüğüm işlemleri anlatmayı hedefliyorum. Ölümcül bir hata yapmadan önce beni uyarırsanız çok memnun olurum. Öncelikle fidanları öldürmemeyi yeğlerim. Bonsai varsın geç olsun.
İlk olarak dışarıda saksıları olmayan ve ölmek üzere olan iki iğne yapraklı fidanımı burada paylaşmak istiyorum.
Mazı fidanım;
DSCN0155.JPG
Bulduğumda bu şekildeydi. Bir kaç gün müdahale edemedim. Toprağını değiştirdim. Yeni toprak 2 kg akvaryum kumu (sanırım kırmataş), 1 litre kil, 4 litre hazır toprak (sanırım tamamı torf).
IMG_1261.JPG
Kök kısmı. Kazık kökü kesmeye korktum. Elimde kazık kökü kapatmak için malzeme yoktu. Mumla kapatmaya çekinim. Kökün üst kısmını budamalı mıydım acaba?
IMG_1250.JPG
Yakından görünüş.
IMG_1255.JPG
Başka bir yakından görünüş.
IMG_1265.JPG
Son hali.
Bu mazıyı öldürmezsem baharda (mart gibi) tarzına karar verip budama ve telleme yapmayı düşünüyorum. Dik tarz (üstler ölü dal olabilir) olabilir gibi geliyor. Fikirlere açığım.
Diğer fidanlarımı da birazdan fotoğraflayacağım.