Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox
Sayın ataman,
Cattleya harrisoniana bir doğal bir tür olduğundan, bakımının evde sorunlu olacağını düşünmüşümdür hep. Bize evde nasıl baktığınızı da paylaşırsanız sevinirdik.
Sanırım gerek duyduğu aşırı nemi akvaryumunuzda karşılıyorsunuz. Temmuz kasım arası açan bu tür kışları 12C kadar tolerans tanıyabiliyor.
Bu türü nerden edindiniz?
Loddigesii'nin alt türü olduğu da hep söylenirdi de yine de çok benzerlerdir.
Cattleya çaprazlamasında iyi hybridler veren temel türlerdendir.
Güzel açmış. Bol cattleya çiçekli günleriniz olsun 
|
Sevgili Üstad,
Cevap gecikti kusuruma bakmayın, bebek aşı ateş derken 2 gündür uykusuz uğraşıyoruz.
Orkidelerimin bakımı konusunda çok fazla uğraşabildiğimi söyleyemem, özellikle bebek olduktan sonra tamamen kendi başlarına kaldılar
Harrisonia'yı 1 yıl kadar önce dışarıdan getirtmiştim. Çiçek açması biraz da şans eseri oldu gibi

Yazın uzun soluklu bir tatile çıkmam gerektiği için ve evde orkideler çok dağınık oldukları için, eşe-dosta sulama kolaylığı sağlayabilmek bağlamında bitkilerin hepsini pvc ile kapatılmış balkona almıştım. Harrisoniana yeni gövde sürgününü (pseudobulb) ev içerisinde vermeye başlamıştı zaten, ama çiçeklenmeyi asıl tetikleyen dediğiniz gibi kapalı balkondaki aşırı nem oldu galiba. Balkondaki ısıtma tesisatını hala halledemediğim için bitkiyi tekrar ev içine aldım. Şu an hareketsiz duruyor, internet kaynaklarında bitkinin ciddi bir dinlenme dönemi olduğu belirtiliyor. Isıtma işini halleder halletmez tüm orkideleri balkona almayı planlıyorum, nem oranını arttırınca çok daha verimli olacaklar anladığım kadarıyla.