View Single Post
Eski 22-11-2009, 12:31   #667
alice
Ağaç Dostu

alice's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
Sayın alice, neden önerilmesinki ilk defa sizden duydum. Sorunuzu ceviz başlığında konuşsak daha iyi olur. Genel olarak ziraat bilesik ve şebin öneriyor ama ben bu görüşte değilim çünkü önceden ziraatten alınan fidanlar sorun yarattı. Bu yüzden sitemizde pek destekleyen bulunmasada aşağıdaki linkteki cinslerden bence en güzeli zaten bir miktar getirtmeyi düşünüyorum. Saygılarımla...
Sayın Samsunlu,
Kıyı bölgeleri için mutlaka önerilen bir çeşit vardır. Hangisi olabilir diye fikrinizi almak istedim. Kıyı bölgelerinde, deniz etkisine açık araziler ceviz yetiştiriciliği için sorun yaratıyor, diye bilgim var.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Mesajı Göster
Ceviz ağaçları üzerine deniz etkisi;

1- Deniz kenarı yerlerde nisbi nemin yüksek olması nedeni ile ceviz içlerinin kararması gibi bir etki söz konusudur.

2- Yüksek nem nedeni ile ağaçlarda mantar (Antraknoz) ve bakteri enfeksiyonları (Ceviz yanıklığı) daha şiddetli olabilir.

3-Deniz kenarı olan yerlerde kış sıcaklıkları ılıman olduğu için soğuklama ihtiyacının karşılanması noktasında sorunlar yaşanabilir.
Bölgemiz için şu ceviz çeşidi uygundur, diye bir bilgiye ulaşamayoruz ve sitelerin çoğunluğunda ceviz çeşitleri tanıtılırken ''ceviz yetişen heryerde yetişir / kıyı bölgelerine önerilmez'' gibi bir açıklama görmekteyim. Bu durum oldukça kafa karıştırıcı.
Sadece, Kaplan86 çeşidi için ''Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle kıyı bölgelerde yetiştirilmesi tavsiye edilir.'' bilgisi var.

Ziraatin önerdiğini söylediğiniz (sizin katılmadığınız) Bilecik ve Şebin cevizleri için ''Kıyı bölgeler hariç, tüm bölgelerde yetiştirilir.'' diye belirtiliyor.

Sizin belirtmiş olduğunuz linkteki çeşitlerin özellikleri oldukça iyi, yetişme şartları ile ilgili bilgi yok.

alice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön