View Single Post
Eski 21-11-2009, 20:14   #12
ibrahim37
Ağaç Dostu
 
ibrahim37's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 436
Sayın bynpol lale ve doğa sevginize yürekten katılıyorum. Bence bu lale veya diğer nadir bitkilerin yok olmasının sebebi dışardan veya başka yerden gelip birkaç örnek almak değildir. Bunun sebebi o bölgede yaşayan insanların tarlalarını genişletme konusundaki hırsından kaynaklanıyor. Bu lalenin veya bir başka bitkinin başka yerde yaşayamayacağı düşüncenize kesinlikle katılmıyorum. Zira öyle olsaydı İstanbul sokaklarında Adıyaman lalesini veya diğerlerini asla göremezdik. Ben bazı arkadaşların tam tersini savunuyorum. Şöyle açıklamaya çalışayım; Doğadaki çiçek tohumlarının % 99 u karınca, kuş, don veya aşırı kuraklık sayesinde asla yeşerip ergin bir bitkiye dönüşemez. Ancak insan elinde bu tohumların % 80 i ergin bir bitkiye dönüşebilir.
Bir başka açıdan bakalım. Mesela bir bitki uluslararası botanikçiler arasında yok satıyor bu durumda bitkinin fiyatı tavan yapıyor. Bu durumda çıkar peşinde olanlar asla boş durmaz. Ancak uluslararası botanikçilere veya sosyal kuruluşlara bu tohumlar ücretsiz gönderilmiş olsa bu bitki nadir olmaktan çıkar ve piyasada değeri sıfıra düşer. Yani nadir olmaktan çıkar ve bir tek kimse bu bitkiyi doğadan sökmez. Anlayacağın şu anda kimsenin Adıyamana Adıyaman lalesi sökmeye gittiğine inanmıyorum çünkü isteyen herkes bu bitkiyi istediği çiçekçide bulabilir. Oysa bunun gibi kültüre alınmayan bir çok nadir = para eden bitkilerin çuvalla toplandığı doğrudur.
Bence bunun tek çözümü bu nadir ve sevilen bitki türlerini kültüre almak ve tohumları hızlı bir şekilde piyasaya sunmaktan geçer.


Düzenleyen ibrahim37 : 01-07-2010 saat 03:38
ibrahim37 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön