Öncelikle eski 1 ila2 yılık iğneleri ağaç üzerine uzaklaştırmanız gerekiyor.
Bu sayede ağaçın iç yapısı daha havadar ve daha ışık alabileçtir buda yeni sürügnleri çıkmasını sağlar.
Bu işlem için iğnelerin kılıflardan çıktığı yer yani kılıf ağacın üstünde kalıçak şekilde kılıfın uç noktasında 2 mm kadar kyukarıdan eski iğneyi kesmeniz gerekli.
BU işlem ekim ayı için yapılması gerekli lakin bodrum daha ılıman olduğu için kasım ve aralık aylarına sarka bilir.
Yeni iğnelere dokunmayın.
İStemediğinzi dalalr var ise bu dönemde uzaklaştırın yani budayın.
Şubat mart ayı gibi telleme işlemine başlayın.
Ana formu belirleyin.
Unutmayın ağaçın en güçlü enerji bölgeleri hep uç noktalarıdır.
Orada ki enerjiyi kesip aşağıda ki ve geride ki bahar ayında oluşması muhtemel sürgünlere enerjiyi aktarın.
Gövdenin alt kısmında ki bu yılın yeni sürügnleri aşırı güç çeker ama bu sürügnler aynı zamanda bulundukları bölgede ki gövdenin kalınlaşmasını sağlar.
Onları budama konusun sizin seçiminzi.
Ayrıca ağacın boyunu orantılayın ve lider dalınızı belirleyin.
Geleçek yılarda lider dal değişe bilir.
Toprak maksimum geçirgenlikte yüksek drenajlı olmalı bu sayede sık gübreleme yaparak ağacı daha hızlı geliştire bilirsiniz.
Saygılar.
|