Sayın, şehnaz Mutfak sularındaki kimyasallar organik yapıda menfi oluşumlarla bakteri faaliyetleri duracaktır, yani kompost işlemini gerçekleştiren bakterilerin organik atıkların içinde yaşam bulamıyacaklardır.
Bizim işimizigören çürükçül bakteriler olduğuna göre onları yaşatmak zorundayız, o yüzden mutfak atıklarına temizlik malzemelerinde bulunan kimyasalları bulaştırmadan bu atıkların bertarafını sağlıyarak toprağa daha yarayışlı gübre oluşturabiliriz.
Sözünü ettiğiniz ağaç dallarıda organik birer malzemedir, örnekleri çoğaltırsak yumurta kolileri, mukavalar, ağaç dalları, yapraklar, otlar, odun talaşları vs. bu saydıklarım ayni zamanda karbon malzemedir, mutfak atıklarıda yeşil malzeme olarak azotu teşkil eder
Kompostta karbon azot dengesi 25/1 kabul edilerek bakterilerin besin enerji dengesi sağlanmış olacağından kompostun ilk kuralı sağlanmış olur ikinci kural nem oranıdır üçüncü olanı ise havadır kompost oluşumu bu dengeler içinde faaliyeti ilk aşamada kompostta 50 derecelerin üzerinde ısı oluşur bunu dengelemek için malzemenin karıştırılması gerekmektedir.
Bu anlattığım sistem oksidasyon esası yani havalı yanma, bizim çukurda uyguladığımız sistem havasız sistem olarak fermantasyona tekabül eder.
Arkadaşım şehnaz daha derin bilgilere ulaşmak istersen kompost konusu içindeki önceki mesajlara bakmalısın
|