Karadeniz'in doğası yok olabilir!
TEMSAN, Doğu Karadeniz’de 2 bin HES yapımına başlayacak
Haber Merkezi (17.11.2009)- Türkiye Elektromekanik Sanayi A.Ş. (TEMSAN) Tarafından Hazırlanan, 'Doğu Karadeniz Küçük Hidroelektrik Santralleri Kalkınma Projesi' (Dokhes) kapsamında Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ordu, Bayburt ve Gümüşhane'ye 2 Bin Mikro Hidroelektrik Santrali (HES) kurulacak.
TEMSAN tarafından doğayı yok eden proje ile şirketin yılda 200 milyon Dolar kazanç sağlayacak.
Bölge kalkınacakmış!
TEMSAN bu projesi ile Doğu Karadeniz bölgesinin kalkınmasına yardımcı olacağını iddia ediyor. Projeye göre, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ordu, Bayburt ve Gümüşhane illerinde 3 bin megavat (MW) üzerinde hidroelektrik potansiyeli bulunuyor. Bu potansiyelin değerlendirilmesi amacıyla söz konusu illere yaklaşık 2 bin adet mikro hidroelektrik santrali (HES) kurulacak. Kurulum maliyeti yaklaşık 120 milyon Dolar olarak tahmin edilen 2 bin mikro HES'in her yıl toplam 200 milyon Dolar getiri sağlaması öngörülüyor.
ÇED raporu hazırlandı mı?
TEMSAN tarafından Doğu Karadenize yapılacak 2 bin adet HES inşaatı için çevre raporu alıp almadığı ise meçhul. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun ülkemizde birçok HES ve Baraj yapımında alınması zorunlu. Fakat birçok şirket projenin bu raporun ardından durdurulması ile karşı karşıya kalacaklarından raporu hazırlatmıyorlar. Devlet ise yasal düzenlemeler ile dogayı katleden şirketleri koruyor. ÇED'in amacı; ekonomik ve sosyal gelişmeye engel olmaksızın, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerin önceden tespit edilip, gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır.
Tamamen Alıntı...
|