View Single Post
Eski 17-11-2009, 12:54   #367
Mutlu Kutlu
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 29-08-2008
Bitkiyi alan her kişi profesyonel değildir.

- derecenin kısa ve uzun süreli olduğuna bakmaz. -11 yazıyorsa, ben bu bitkiyi - 11 de besleyebilirim diye düşünür ve alır.

Antalya da benim ilk seramın olduğu bölgede ölçtüğüm en düşük sıcaklık -6. Şimdiki seramın bulunduğu yer yine antalyada düz ovada olmasına rağmen, tekirovada kısa süreli - altılarda dışarıda duran cherimoya, ananas ve guavalarım burada dışarıda öldüler. Bu durumda -6 değişmedi fakat don süresi bulunduğum bölgede uzadı. Kısaca tekirova bölgesindeki 30 dk -6 da ölmeyen bitki, 3 saatlik -6 da öldü.

Prof Dr. Turan Karadeniz uzun süreli -11 derecelere dayanabilir manasında söyleyip söylemediği açıklık kazanmamışken, -11 derecenin bitki dayanıklılığında baz alınması ne kadar doğru olur. Bazı internet kaynaklarında -16 ya dayandığı söylenirken, inanmak isteyen -16 ya inanır Konya'da feijoa üretimine karar verebilir.

Ben minimum uzun süreli -5 lere dayanır diyeyimde, varsın olsun bazı arkadaşlar -16 yetiştirebilsin. Birisi bana -16 ya dayanır dedinde, dayanmadı öldü diyeceğine. -5 dedin ama bak ben -16 da bile yetiştirebildim ve yaşıyor desin sevineyim.

Bizler doğa üstü varlıklar değiliz, doğa milyonlarca yıldır bildiği gibi bitki ve canlı dağılımını ve dağıtımını yapmış. Kuşlar bizim şu anda ücret karşılığı yaptığımız üretimi binlerce yıldır boğaz tokluğuna yapmış. Yedikleri meyvelerin tohumlarını kursaklarında taşıyıp dışkılarıyla serpiştirmiş, bitki yayılımına katkıda bulunmuş.

Fijoanın meyvesini yiyen bir kuş doğada yabani yetişen bir bölgeye veya karadeniz bölgesinede pislemiştir, orta anadoluyada pislemiştir. Doğa kendisi karar vermiş ve yetişebildiği yerde yetişmiş. Biz insanlar yetişmeyen yerlerde ancak teknik becerimizi kullanıp korunaklı yerlere alarak bu tür bitkileri ve canlıları yetiştirebiliyoruz.

Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön