View Single Post
Eski 17-11-2009, 12:48   #76
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
..
Dolayısıyla, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği bugünden sonra; Arjantin, Brezilya ve ABD menşeli GDO’lu ürünlerin Türkiye’ye ithalatı tamamen durma noktasına gelecektir. Kullandığımız ürünlerden öncelikle soya, soya küspesi bu uygulamadan olumsuz etkilenecektir. Soya ve ürünlerinin yerine ikame edilecek başka bir hammaddenin olmadığı düşünüldüğünde, oluşacak darboğazlar kaosa yol açacaktır.
İZİN VERİLEN GDO ÇEŞİDİ VE İZİN VERECEK KOMİTE BELLİ DEĞİL
..
Evet, amacı başka bile olsa benim de söylemeye çalıştığım budur. Bu yazının orijini kimdir bilmiyorum ama, yönetmeliğin devreye girmesiyle GDO'lu ürün ithalatının engellenmiş olmasından çok rahatsız olanlar kaleme almış olmalı. Biraz kafasını gözünü yarmak gibi oldu ama neticede daha fazla GDO'lu ürün ülkeye giremiyor. Yetersiz bile olsa yönetmeliğin işlediğini yadsımamak gerekir. ne kadar az GDO o kadar iyi.

Alıntı:
Yönetmelik her tür GDO’nun detaylı olarak isminin resmi sertifikada yazılmasını talep etmektedir. Örneğin, “Roundup Ready soya” gibi. AB’nde GDO’lu ürünlerin ticaretinde takip ettiği prosedüre bakıldığında, ihracatçıların faturalarında “GDO İçerebilir” ifadesi yeterli kabul edilmektedir. Bu uygulamanın ülkemiz için de benimsenmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz.
Bizdeki uygulama GDO'lu ürün girişini biraz daha zorlaştırıyormuş. Hiç yoktan bu da bir şey.

Alıntı:
... Ayrıca tohumda dışa bağımlıyız. İthal edilen ve bizim ektiğimiz tıohumların da GDO’lu olup olmadığını bilmiyoruz. Pamukta Türkiye’nin verimliliği yüksek,GDO’lu olmasına gerek yok. Fakat ithalatla bizi boğdular. Biz pamuk üretemez duruma geldik. Ben pamuk ekmiyorum. Hayvancılığa başladım. Fakat yaşanan yönetmelik krizi ile hayvanımızı besleyecek yem bulamaz hale geldik. Fiyatlar artıyor. Biz bunu sütümüze yansıtabilecek miyiz. Yansıtamazsak bundan da zarar edeceğiz. Yönetmeliğin mutlaka revize edilmesi gerekir...
Bu taleple kastedilen yönetmeliğin GDO'lu ürünlerin girişini kolaylaştıracak şekilde revize edilmesi isteniyor. Bu da başka bir açıdan revizyon talebi olsa gerek.

Yazıda bir geçiş dönemi olsaydı vb. sızlanmalar var. Bu sızlanmaların elbette doğru tarafları var. Hızla alternatif GDO'suz kaynakların bulunması lazım. Sıkıntılar fiyatlara da yansıyabilir. Ancak geçiş dönemi bir süre daha göz göre göre GDO'lu ürünlere izin vermek olurdu.

Bana kalırsa şimdi raftaki, stoktaki ürünlere yönelmek gerekir. Bunların da GDO'lularını tesbit etmek ve ayırmak zamanı

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön