View Single Post
Eski 17-11-2009, 12:01   #363
Mutlu Kutlu
Ağaç Dostu.

Giriş Tarihi: 29-08-2008
Bir bitkiyi yetiştirmeyi düşündüğünüzde, doğadaki yayılımını göz önünde bulundurmak lazım.

Yetiştiği bölgelerdeki kış aylarındaki en düşük sıcaklık değeri ne?

Ben Feijoanın yetişebilmesi için en düşük sıcaklığın -5 olduğunda ısrarcıyım. Sebep, - değerin ne kadar uzun süreli olduğuna bakmak lazım. Tam gece -5 derecede bitki ölümü olmazken, 2 saatlik - 10 dereceye maruz kalması bitkiyi öldürür. Bu tamamen bitki gövdesini kaplayan kabuğun kalınlığına bağlıdır. Ayrıca bazı bitkiler kış ayları yaklaşırken öz sularına, bizim antifriz diye tabir ettimiz bazı enzimler oluşturur.

Benim -5 dereceden aşağıda ölür diyerek sattığım bir kişi, -5 ten daha aşağıya düşen bir sıcaklıkta bitkisini korumaya almazsa. Bu tamamen o kişinin riskidir, bu kişi sen -10 -15 e dayanır diye sattın ve öldü deyip beni suçlayamaz.

Ankara'da, Kayseri'de, Konya'da vb. kış şartlarına sahip olan illerde feijoa, rize mandalinası gibi narenciyeleri deneyebilirsiniz. Ama ben illaki bu iklimde bu meyve ağaçlarını yetiştireceğim diye direniyorsanız bunun sonucu iki şık. Bulunduğunuz yerde mikroklima özellikleri oluşmuş olduğundan yetiştirebiliyorsunuzdur. Doğa sizin ne kadar azimli ve kararlı olduğunuza bakmaz, bitkiniz baharı göremez.

Aşağıdaki linkte yıllık ısı değerlerini şehirlere göre görebilirsiniz. Buna göre karar verip harcamanızı yapar denersiniz.
http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendi...statistik.aspx

Deneme amaçlı bitki almak isteyenler 5-10 hatta 30 tl ödeyip bitki alabilirler, belki bu paralar onların ekonomilerini fazla zorlamaz. Ama satan için yüklü bir getiri demektir bu durum.

İşin açıkçası, benden bitki almak isteyen birisi bu bitkiyi öldürecekse. Ben bu kişiye bitki satmak istemem.

Yine olmayacak yerde, bu bitki dış ortamda korunaksız olarak yetiştirilebilir diye bir söylem duymak isteyen bir kişiyede bu söylemi vermem.

Mutlu Kutlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön