Niye bu başlık
Akşam vakti, yağmur hafiften sepelemeye başlamış, şemsiyem yanımda değil, başımda biraz açık olduğundan ( kel sayılır ) başım önde ilerliyorum yolda.
Alışkanlık oldu etraftaki nebatatlara göz atıyorum. Bundan olurmu, bunu yapsalardı olmazmıydı ben olsam napardım elimde olsa napılabilirdi gibi sorular.
Susuz kalmış çorak toprak gibi inadına suyu emen saçlarım ( olmayan ) dan damlayan su tanelerini gözlüğümden silmek için cafenin tentesi altında durdum.
Gözlüğü silmeye başladım, o sırada yol kenarına diliki liküstrinlerin arasında, çınarın dibinde bir şey dikkatimi çekti. Once sararmış kurumaya yüz tutmuş pitosporum zannettim ama gözlüğü takıpta biraz yaklaşınca olmadığını farkettim. Acemiyiz malum çin karaağacına benzettim ama yinede emin olamadım orda yatan bir bonsai den başka bişi değildi. Bakılmamış, budanmamış, kurumaya yüz tutmuş bu yüzdende saksısından çıkartılıp bir umitle toprağa bile yerleştirilmemiş kökleri ile toprağa atılmış duruyordu.
Garibim ise su bulabilmek umudu ile kılcal köklerini o kadar çoğaltmışki dallarından ve yapraklarından bile nerdeyse fazla idi.
Dokundum önce kılcak köklerle toprağa sarılmaya çalışıyordu su ve vitamin bulabilmek umudu ile. Sarsıldı, ufacık dokunuşla bile sarsılmış yerinden oynamıştı içim gitti yaşamak için can atan bir bitki , kenara atıldığı halde tüm olanaklarını kullanmış köklerinden geldiğince toprağa ulaşmaya çalışmıştı. Belkide yağışlı geçen yaz boyunca topraktan değilde havadan aldığı suyla yaşamıştı.
Kıyamadım, dedimki belkide bu saksısını toprağını bulsa nasıl güzelleşir, filizlenir canlanır. Bedeninden tuttuğum an sanki anlamış gibi bıraktı toprağı, sanki anlamıştı sanki biliyordu benimle gelirse bu çorak yerden kurtulabileceğini.
Bu işveye, bu gelişe , bu dirilişe seyirci kalamazdım. Aldım, kucakladım eve getirdim.
Belki bu onun yeniden kurumuş halinden filizlenen hali olacak
Bu yüzden Zümrüd-ü Anka başlığını koydum.
Hem tür hem de budaması yeniden doğumu konusunda sizlerin yardımına ihtiyacım var.
(fotoğraflar evde fazla aydınlık olmayan ortamda çekildiğinden o kadar net olmayabilir daha sonra yenilerini aydınlıkta çekip ekleyebilirim )
saygılarımla