View Single Post
Eski 15-11-2009, 16:13   #383
Sarıcan
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Aklın yolu birdir Sn. Doğasever,

Yazdığınız yazıyı daha önce okumuş olsaydım ukalalık etmezdim ama şunu biliyorum ki Japonların 1945 ikinci dünya savaşından sonra bulup Japon icadı diye sundukları yöntemlerin bazılarını, vakti zamanında bu topraklarda yaşamış bazı insanlar tarafından daha önceden uygulayıp hayata geçirilmişlerdir.

Türkiye' de ISO 9000 Toplam Kalite Yönetimi çalışmalarının ilk başladığı yıllarda, bütün fabrikalar bu mucize Japon yönetim biçimi için harıl harıl çalışırken, bende bulunduğum fabrikada Toplam Kalite Yönetiminin başına geçmiş ve uzun yıllar eski kafaları değiştirip yeni bir anlayış getirmek için mücadele vermiştim.

Tam o yıllarda Sayın Hasan Pulur' un bir bir Japon bilim adamı ile yaptığı görüşmesini anlattığı köşe yazısını okuduğumda gözlerim yaşarmıştı.

Japon bilim adamı:

"Toplam Kalite Yönetimi çalışmaları Japonyada 1945 ten sonra başladı oysa Toplam Kalite Yönetimi 1920 de Japonlardan 25 sene önce Mustafa Kemal tarafından uygulamaya konulmuştu. Bu yüzden Mustafa Kemal' i anlamanız yeterli." gibi bir yazı idi.

Gerçekten de Toplam Kalite Yönetiminin esasları olan bir çok yöntem; Köy Enstitüleri ile eğitimde, Atatürk Orman Çiftliği örneği ile makinalı tarım ve toprak ıslahı (Bataklıktan çiftlik yaratılmıştır.) ile tarımda, Şeker Fabrikaları, Dünyanın sayılı Lokomotif üreten ülkesi konumuna getirdiği Eskişehir ve Sivas Demiryolu fabrikaları, Etibank, Sümerbank ve daha niceleri ile sanayide hayata geçirilmişti.

Japonların Beyin Fırtınası, bizim ise Çankaya' dakinin sarhoş sofraları dediğimiz yöntem ile ülkenin kangren olmuş bütün sorunları tek tek çözüm yoluna girmiş, 15 yıl boyunca ekonomik büyüme hızları %10 un üzerinde seyretmiş bir mirası devralmışız. Ama bugün içinde bulunduğumuz durum ortada. Ne kadar sahip çıkabildiğimiz de ortada.

Bu yüzden bu büyük insana borcumuz olduğunu düşünüyorum. Bu forumun en çok sevdiğim tarafı da yapılan paylaşımlarla yurt kalkınmasına ekonomik olarak katkı sağlayamasak da yaptığımız beyin fırtınaları ile forumu takip eden binlerce insanımızın ufkunu açmaktır. Bunun da bir maliyeti yoktur. Bildiklerinizi bizimle paylaşmanız yeterlidir.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön