Merhaba arkadaşlar,
yazdıklarınıza cevap verirken kendimi Dizayn'ın savunucusu gibi görmek istemiyorum. sadece ben onlar ile yüz yüze toplantı yaptığım için birçok konuda artık fikrim var. öncelikle neden ürün maliyeti daha az onu söyleyeyim. şimdi duyacağınız şeye çok şaşıracaksınız. miracle ile topraksız tarımda kullanılan suyun 10 katı kadar daha az su kullanılıyor. yani 10 kat daha az su maliyeti, 2,5-3 kat daha az gübre kullanılıyor bu da 3 kat daha az maliyet demek oluyor ve en önemlisi 160 kat daha az ilaç kullanılıyor. yani hiçe yakın. bizim yediğimiz her bir meyve ve sebzede bulunan ilaç miktarının tam tamına 160 katı kadar daha az ilaç kullanılıyor. yani bütün bunların maliyetini bırakalım bir kenara konvensiyonel tarım ve diğer topraksız tarımdaki ürünlerden yediğimiz birikintinin haddi hesabı olmadığnı anladım. bir yandan da bütün bunlar maliyet demek. akışkan su kültürü ile sürekli çalışan bir pompa var ama sadece göze çarpan fazla maliyet olarak bir o görünüyor . fizibilite raporunda diğer topraksız tarım sistemlerindeki elektrik miktarının az üzerinde. yani tam hatırlayamıyorum ama sanırım diğer topraksız tarım sistemlerinde yıllık dönüm başı 1500 TL civarında olan elektirk gideri onlarda 2500 TL civarındaydı sanırım. yani çok az bir ekstra maliyet. bir de ürün fazla olduğu için ambalaj

. ama bütün bunların yanında aldıkları 80 ton, yani garantisi verdikleri rakamdır bu. Biz alışmışız Avrupalılıarın herşeyi en iyi yaptıklarına inanmaya. bu proje ile onlara parmak ısırtacağımızı düşünüyorum.
bunların yanında ürün satışı için pazar aramak zorunda kalmıyorsunuz, pazar buldunuz tahsilat yapabilme sıkıntısı olmayacak. torf, kokopit, cam elyafı vs. gibi kullanılan katı metaryelleri her sene ya da iki senede bir değiştirme derdiniz ve gideriniz yok, nakliye araçlarını ayağınıza kadar gönderiyorlar ona da ekstra bir gider yok. dolayısıyla diğer topraksız tarım seralarının giderleri göz önüne alınacak olunursa ürün maliyeti ortalama 1,3-1,4 TL arasında değişiyor. Agrobay'ın serasında jeotermal kullanılıyor ama diğer maliyetleri kısamadıkları ve fazla ürün alamadıkları için 1,2'nin altına düşüremiyorlarmış. yönetim kurulu başkanlarının yazısını okumuştum bir dergide.
bütün bunların yanında bir Türk firması ve o kadar paylaşımcılar ki bunu anlatamayız. firmayı ziyarete gittiğimde bana öncelikle tanıtım filmi izlettiler.gözlerime inanamadım. Türkiyedeki en çok sanayiye dönüşen patent sayıları var. 82 ülkeye ihracat yapıp birçok konuda rekor kırarak ödül almışlar. düşünsenize bunu yapan bir Türk firması. Alla yardımcıları olsun. bu yolda yürümeye devam edip, ülkemizin gurur kaynağı olmaya devam ederler inşallah.
ben de "neden kendiniz yapmıyorsunuz da satıyorsunuz" diye sordum. öncelikle bu dünyanın malı bu dünyada kalır felsefeleri var. yani paylaşımcı olduklarını gördüm. ikincisi ise önümüzdeki sene 10 yeni yatırımcı ile işe başlamayı düşüncüklerini söylediler. yani 2,5 milyonun üzerine olan bu projenin 100 dönümü 25 milyon TL. bu büyük bir rakam ve öncelikle bu kadar öz kaynak yatırmaya gerek olmadığını söylediler. yatırımcı sayısı ile çok daha çabuk büyüyüp, daha farklı noktalara ulaşabileceklermiş. daha birçok detayın olduğunu size rahatlıkla söyleyebilirim.
iyi akşamlar diliyorum hepinize.
saygılarımla