Sana imreniyorum. Ne kadar heyecanlısın
Umarım bu heyecan ve hevesini yitirmezsin.. Mutlaka hataların olacaktır. Hata yapmaktan sakın korkma!.. Cesaretinin kırılmasına izin verme. Risk yoksa iyi bir sonuçta yoktur. Bunları iyi düşün ve budama yapacağın zaman lütfen 41 kere düşünerek hareket et. Bazı ağaçlarda geri dönüşü olmuyor. Özellikle çam türlerinde... Mutlaka geniş bir arşiv oluştur. Biri elbette senin ağacının gövde yapısına ve dal dizimine uyuyordur. Benim ilk çalışmam bir servi üzerineydi. Tamda ne yapılmaz sorusuna karşılık geliyordu.
Yayılıcı ardıçları çok severim. Çok zarifler. Bonsai içinde uygun olduklarını düşünüyorum. Benim de katedecek çok yolum var.
Fidan seçimin başarılı olursa çalışmaların da başarılı olur.
Ben fidan seçerken önce hangi fidan olursa olsun;
1- gövdesi kalın ve yaşlı görünüyormu (eğri büğrü mesela),
2- bodur görünüyor mu
3- altta kalın gövde yukarı doğru fidanın boyu fazla uzamadan konik bir yapı oluşturuyor mu,
4- yeterince dallanması var mı,
5- dal dizimi homojen mi (bir yüzünde hiç dal olmayanları tavsiye etmiyorum, tecrübeyle sabit
)
gibi sorularıma yanıt verecek fidanları seçmeye gayret ediyorum.
Bunların hepsini sitedeki ustalarımda öğrendim. Her söylenene kulak kabarttım ve dinledim. Tüm makaleleri okudum tekrar ve tekrar. Okuduktan sonra da uygulamaya çalıştım. Sana örnek olabildiysem ne mutlu bana....